logo

Iurie Reniță:Avem nevoie de o altă guvernare și un alt model de șef de stat


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-renitaavem-nevoie-de-o-alta-guvernare-si-8004_1107939.html

Octavian Țîcu va fi un președinte care respectă Constituția și un arbitru echilibrat între toate instituțiile statului. De asemenea, în calitate de președinte, Octavian Țîcu va insista pe retragerea forțelor ruse, staționate ilegale pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Iurie Reniță, reprezentantul candidatului blocului „Împreună” la funcția de președinte, Octavian Țîcu, în cadrul dezbaterii electorale, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Iurie Reniță, dacă Octavian Țîcu va ajunge președinte, instituția prezidențială nu va reprezenta interesele unui singur partid politic, așa cum se întâmplă în prezent.

În timpul dezbaterii organizate de Agenția de presă IPN, Iurie Reniță, reprezentantul candidatului Octavian Țîcu, a calificat perioada actuală în care se află Republica Moldova drept una de deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene, oportunitate ce trebuie valorificată pe deplin.

„Din păcate, la noi, un partid s-a contopit cu statul. În perioada sovietică și în perioada lui Voronin am avut aceeași situație. Dar mai este și perioada când avem o perspectivă europeană ca niciodată, pe care e de datoria noastră, și a candidatului Octavian Țîcu să o valorifice. Ca niciodată Uniunea Europeană și alte state democratice ne-au deschis ușa și ne așteaptă, dar ne așteaptă cu lecția făcută acasă. Aici avem rateuri enorme comise de actuala guvernare și Octavian Țîcu a spus tranșant că avem nevoie de o altfel de guvernare, de un alt model de șef de stat, să nu mai fie sucursala PAS-ului la Președinție, Guvern și în toate instituțiile statului. Avem nevoie de persoane competente, profesioniste, persoane care de-a lungul anilor au demonstrat că pot face lucruri pentru cetățeni”, a spus reprezentantul candidatului blocului „Împreună”.

Iurie Reniță a explicat că dacă Octavian Țîcu va ajunge președinte, va respecta cu strictețe prevederile Constituției și-și va desfășura activitatea în strictă conformitate cu atribuțiile șefului statului prevăzute de Legea Supremă.

„Convingerea mea și a candidatului Octavian Țîcu este că atribuțiile șefului statului sunt prevăzute de Constituție și trebuie să respectăm Constituția, dacă suntem cetățeni corecți. Legea este lege pentru toți. Moștenirea fostelor guvernări este clar că a fost nefastă, dar patru ani erau suficienți pentru a schimba lucrurile. Iată de ce noi propunem un model nou de guvernare, cu oameni competenți. Președintele trebuie să fie o persoană echidistantă și un arbitru, mediator, între instituțiile statului. Nu aduce credite la fermieri, aceasta este atribuția Guvernului. Un președinte responsabil, merge în Parlament, discută, își promovează inițiativele legislative. Dacă ne axăm pe economie vorbind de președinte, asta e demagogie electorală. Nu e atribuția președintelui. Obligațiunea șefului statului este să trateze egal cetățenii și să respecte statul, nu să se contopească cu partidul politic care l-a promovat. Așa a fost din 1991 până în prezent, fără excepție”, a mai spus Iurie Reniță.

Iurie Reniță a insistat pe necesitatea retragerii trupelor ruse, staționate ilegal în stânga Nistrului și a criticat retorica unor pretendenți la șefia țării care insistă pe neutralitate, în timp ce forțele ruse de ocupație se află pe teritoriul țării.

„Niciun candidat, cu excepția lui Octavian Țîcu, nu menționează cine pune în pericol neutralitatea Republicii Moldova? Cine insistă să ne menținem acest statut, dar cu armata lor de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova? Termenul de politică externă echilibrată este o gogoașă inventată de Lavrov (ministrul de externe rus – n.r.) special pentru Republica Moldova. Țara noastră trebuie să promoveze o politică externă înțeleaptă, activă, cu oameni înțelepți. Neutralitatea este o poveste atât timp cât avem armată rusă de ocupație. Când va fi retrasă armata rusă, va avea valoare neutralitatea. Avem nevoie de o armată profesionistă, după standardele Alianței Nord-Atlantice”, a explicat reprezentantul candidatului blocului „Împreună”.

Ciclul de dezbateri cu genericul „Analizăm cererea și ofertele electorale” este realizat de către agenția de presă IPN, în perioada 08-10 octombrie 2024 cu sprijinul German Marshall Fund (SUA) și al Uniunii Europene.