logo

Iurie Reniță spune că Dodon, Diacov şi Filip ar împărți funcții de ambasadori


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-renita-spune-ca-dodon-diacov-si-filip-ar-7965_1074373.html

Șeful statului, Igor Dodon, dar și democrații Pavel Filip și Dumitru Diacov ar împărți funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova. Acuzaţiile vin din partea deputatului fracțiunii ACUM Platforma DA, Iurie Reniță, care a spus astăzi, într-o conferință de presă, că „realizând că nu mai au sorţi de izbândă cu politica lor externă echilibrată pe plan internaţional, Dodon, Diacov şi Filip s-au angajat deschis în tranzacţionarea funcţiilor de ambasadori”, transmite IPN.

„Astăzi ei sunt preocupaţi exclusiv de promovarea în funcţiile de ambasadori a clientelei lor politice, care i-au servit cu supuşenie şi docilitate în ultimii ani. Chestiunea desemnării noilor ambasadori a devenit, pentru a câta oară, o târguială în stil balcanic şi fanariot, dar şi cu multiple elemente sovietice şi ex-sovietice între Dodon, Filip şi Diacov. Anume aceste persoane împart în dreapta şi în stânga aceste funcţii pentru clientela lor politică”, a spus deputatul.

Iurie Reniță spune că, acum câteva luni, pentru funcţiile de ambasadori au fost propuşi Emil Druc şi Emil Jacotă, iar în locul lor se intenţionează să fie promovate alte persoane. Mai exact, în locul lui Emil Jacotă, pentru funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Azerbaidjan ar urma să fie desemnat vărul başcanului Irina Vlah, Valentin Vlah.

„Cererea de examinare a candidaturii Emil Druc se află cam de două luni de zile la Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană, iar cererea în cazul lui Emil Jacotă aşa şi nu a mai fost trimisă la Comisie de către Ministerul de Externe, deşi ambii colegi au primit de mult agrementul din Canada şi Azerbaidjan”, a precizat deputatul.

„Parada trimiterii rudelor, copiilor, neamurilor în funcţii diplomatice a continuat-o chiar spikeriţa Zinaida Greceanîi, care şi-a desemnat fiica în calitate de reprezentant al Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, din care noi nici măcar nu facem parte”, a mai spus Iurie Reniță.

Un alt caz la care s-a referit deputatul vizează revenirea la externe, în funcţia de ambasador cu misiuni speciale, a lui Andrei Popov, fost membru al PDM. Potrivit lui Iurie Reniță, „Diacov trebuia să plătească poliţele pentru gestul făcut de fostul ministru de externe Mihai Popov”, care în 1992 l-a trimis direct de la Bucureşti la ambasada Moldovei la Moscova, în timp ce diplomaţii de carieră trebuiau să lucreze la centrala Ministerului de Externe câte 4, 5, 6 ani ca să ajungă la vreo ambasadă. „De unde şi revenirea fiului acestuia, Andrei Popov la externe”, a menţionat deputatul.

Făcând referire la fostul ministru de externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, Iurie Reniță susţine că acesta a fost promovat în funcţie la externe de fostul ministru Andrei Stratan, „graţie faptului că tatăl lui Galbur a fost adjunctul lui Stratan când era şef la vamă”. Ulterior, Andrei Galbur este promovat în funcţia de ambasador la Moscova de Vlad Filat şi Iurie Leancă, iar mai târziu, în cea de ministru de externe de Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip.

„Tradiţia sovietică şi a recunoştinţei pentru promovarea în funcţii continuă cu acelaşi succes chiar şi în perioada ex-sovietică”, a concluzionat deputatul.