logo

Iurie Leancă şi Igor Corman: un an care a început prost, dar sfârşeşte optimist


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-leanca-si-igor-corman-un-an-care-a-inceput-7978_1009918.html

Premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, recunosc faptul că anul 2013 a început rău din punct de vedere politic – o criză care a dus la demiterea Guvernului. Însă politicienii au menţionat că anul se încheie optimist şi se aşteaptă ca în anul care vine să se întâmple lucruri bune pentru ţară, dar şi să se schimbe mentalitatea populaţiei, să se lupte cu flagelul corupţiei şi să se implementeze reformele începute, transmite IPN.

„2013 a fost un an deloc simplu. Deşi a fost un an complicat, finalul este unul optimist, şi nu doar datorită succesului de la Vilnius, ci şi unor tendinţe sub aspect economic, avem cifre bune, ne aşteptăm la o creştere economică de cel puţin 6% pe un fundal regional deloc simplu. Moldova este o ţară relativ mică, vulnerabilă sau sensibilă la tot ce se întâmplă pe plan regional, a fost un an turbulent, cu provocări externe, cu decizii neaşteptate pe plan regional ,dar am reuşit să demonstrăm coeziune”, a comunicat premierul în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV.

Şeful Guvernului a mai spus că gazoductul Iaşi-Ungheni pe partea Moldovei va fi gata la sfârşitul lunii februarie. Construcţia acestuia a scos în evidenţă unele, inclusiv că Moldova încă mai proiectează după standarde sovietice. „Vrem totul să fie european, dar ne conducem de modele din perioada sovietică, nebuloasă deja. Aceasta provoacă şi cheltuieli mai mari, şi pierderi de timp. Vrem ca anul viitor să fie altfel, să se schimbe şi mentalitatea oamenilor, căci, de exemplu, pentru a combate corupţia, trebuie şi ca oameni să refuze să dea mită”, a subliniat Iurie Leancă.

Potrivit premierului, pe subiectul regiunea transnistreană în acest an nu s-au înregistrat schimbări esenţiale. „Dar nu e vina noastră. Am făcut eforturi, dar mai avem nevoie de răbdare. Miracole aici nu se vor întâmpla. Trebuie să facem malul drept atractiv. Problema transnistreană nu este un impediment pentru apropierea de UE, nici măcar nu e un impediment pentru a obţine statutul de candidat spre aderare, până la aderare mai avem 7,8 sau 10 ani, nu ştiu”, a specificat Iurie Leancă.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, în cadrul aceleiaşi emisiuni, a spus că acest an a început foarte rău sub aspect politic. „Dar îl terminăm mai optimişti, şi acel fapt că am depăşit criza este un exemplu cum clasa politică se maturizează. Avem o cooperare foarte bună, avem o bază de optimism, avem determinare ca să menţinem stabilitatea politică şi să ducem până la capăt ce ne-am propus”, a adăugat oficialul.

Potrivit  speakerului, Parlamentul nu a funcţionat la randamentul său deplin în timpul crizei politice, când persista riscul unor alegeri anticipate. „Am pierdut timpul în prima jumătate a anului, dar agenda Parlamentului în ceea ce ţine de perspectiva europeană este practic fără restanţe. Am pierdut timpul în ceea ce ţine de reforma justiţiei, reforma procuraturii şi combaterea corupţiei. Pachetul anticorupţie, pe care îl avem pe agenda şedinţei plenare de luni (23 decembrie n.r.) este o condiţie a cetăţenilor, se pune prea mult accent pe condiţiile partenerilor din exterior, aceasta este o cerinţă a poporului”, a specificat Igor Corman.

În cadrul emisiunii s-a menţionat şi faptul că în acest an nu s-a reuşit o majorare esenţială a locurilor de muncă. În acest sens, însă, există şi paradoxuri care trebuie depăşite. Pe de o parte, lumea se plânge că nu are unde lucra, iar antreprenorii spun că nu au muncitori. Potrivit autorităţilor, Moldova a pierdut recent o investiţie importantă, deoarece are lipsă de forţă de muncă.