Fostul premier, Iurie Leancă, susţine că pentru reforma din sistemul judecătoresc şi eradicarea fenomenului corupţiei în Republica Moldova sunt necesare presiuni din exterior. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Potrivit lui Leancă, schimbările sunt imposibile în lipsa presiunilor din partea partenerilor europeni. „Nu trebuie să ne fie ruşine că suntem incapabili să ne reformăm singuri. Şi în alte ţări, inclusiv România, s-a ajuns ca înalţi demnitari să fie condamnaţi pentru corupţie doar datorită presiunilor externe. Nu este suficient de a fi schimbate persoanele de la conducere, este necesar de schimbat întreg sistemul, dar fără presiuni din exterior este imposibil. Cred că prin integrarea europeană ne va reuşi acest lucru”, a spus fostul şef al Cabinetului de miniştri.
Potrivit lui Iurie Leancă, cel mai corupt domeniu este cel al justiţiei. „Cunosc despre o celulă în sectorul justiţiei, o echipă de procurori şi judecători, care sunt de neatins, nu vor fi demişi, traşi la răspundere, care au protecţie politică şi execută ordine ale politicienilor. Este cunoscut faptul că persoanele incomode pot fi şantajate cu dosare penale. Deşi indirect, am fost ameninţat şi eu cu un astfel de dosar, că ar putea să mi se pună pe umerii mei sustragerea care a început cu 7 ani în urmă la Banca de Economii”, a adăugat ex-premierul.
Iurie Leancă a făcut şi unele dezvăluiri din perioada în care a fost prim-ministru. „Au existat două centre de putere în guvern, unde se luau decizii. Unii dintre miniştri discutau cu mine, alţii se eschivau, dar discutau cu altcineva în altă parte. Mi-am dorit foarte mult ca după alegeri să se schimbe ceva. Dacă aş fi rămas prim-ministru, în câţiva ani, această situaţie avea să se schimbe”, a declarat Leancă.
Iurie Leancă a oferit şi unele amănunte privind concesionarea Aeroportului şi cazul de la Banca de Economii. „Aeroportul nu a fost vândut, dar concesionat. Atunci mi-au fost aduse argumente, de ce trebuie să fie concurs închis pentru concesionarea aeroportului. A fost o comise din miniştri-adjuncţi care au selectat investitorul. Nu am luat eu decizia personal. Dar era nevoie de întreprins ceva, mai ales că se deteriorase şi pista de aterizare”, a spus fostul premier.
Referindu-se la BEM, Iurie Leancă a spus că va insista ca rapoartele comisiei parlamentare abilitate cu elucidarea cazului şi cel al companiei internaţionale de audit Kroll să aibă finalitate. Totodată, fostul şef al Guvernului a negat implicarea sa în furtul de la BEM. „Unele decizii au fost secrete, dar aşa a fost conjunctura. Nu am luat de unul singur decizia privind creditul de la BNM, a fost una colectivă şi a urmărit scopul de a proteja depunerile a sute de cetăţeni, care nu au nicio vină. Dar a fost un proces fără finalitate. Nu înţeleg de ce noul guvern nu a întreprins paşii următori. Unele instituţii ale statului nu şi-au făcut datoria în acest caz”, a declarat Leancă.