logo

Iurie Leancă: Am experienţa de partea mea şi am soluţiile la problemele existente


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-leanca-am-experienta-de-partea-mea-si-am-solutiile-7978_1030179.html

Pot spune că am fost cel mai bun prim-ministru, cu un mandat în care ţara noastră a cunoscut dezvoltarea în multe domenii. Am adus bani în Moldova, am semnat Acordul de Asociere, am obţinut Regimul fără de vize. Am reparat 800 de grădiniţe. Am făcut drumuri naţionale şi locale, am început gazoductul Ungheni – Iaşi”. Acestea sunt o parte dintre atuurile pe care consideră că le are la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie Iurie Leancă, candidatul cu nr.3 în buletinul de vot, şi au fost expuse în cadrul unui interviu dintr-o serie de interviuri electorale solicitate de Agenţia de presă IPN.
---

– În condiţiile în care mai mulţi experţi şi politicieni apreciază că societatea este divizată, cum credeţi, de ce fel de preşedinte are nevoie Republica Moldova?

– Preşedintele trebuie să unească poporul prin acţiunile sale. Acesta trebuie să fie preşedintele tuturor moldovenilor, să asculte glasul lor şi să pună presiune pe guvernanţi ca aceştia să ducă la îndeplinire doleanţele poporului. Trebuie să promovăm în rândul populaţiei mesaje pozitive şi nu negative, aceasta a fost dorinţa mea pe care mi-am exprimat-o public de atâtea ori. Cetăţenii, în loc să afle care sunt ofertele candidaţilor, proiectele lor, viziunile pentru dezvoltarea ţării, sunt bombardaţi cu mesaje negative. Propaganda falsă trebuie să înceteze.

– Ce v-a determinat să candidaţi?

– Pot spune că am fost cel mai bun prim-ministru, cu un mandat în care ţara noastră a cunoscut dezvoltarea în multe domenii. Am adus bani în Moldova, am semnat Acordul de Asociere, am obţinut Regimul fără de vize. Am reparat 800 de grădiniţe. Am făcut drumuri naţionale şi locale, am început gazoductul Ungheni – Iaşi. Şi acestea sunt doar câteva exemple. Din păcate, moldovenii au trebuit în multe momente să se mulţumească doar cu promisiuni electorale. Eu, spre deosebire de alţii, mă prezint în faţa oamenilor în primul rând cu realizările mele, ca oamenii să vadă şi să ştie că tot ce am promis, am realizat. Promisiunile mele nu rămân simple vorbe în campanie, se transformă în fapte, pentru că sunt un om de cuvânt.

Pe de altă parte, în plan extern, experienţa mea diplomatică îmi dă şansa să pot discuta şi cu Estul, şi cu Vestul. Noi trebuie să avem relaţii economice bune cu ambele direcţii şi aceasta este linia pe care o promovez. Nu sunt de acord cu mesajele periculoase ale altor candidaţi, care încearcă să şteargă cu buretele progresele făcute şi să mute cu totul ţara pe un alt curs. Aici, bineînţeles, mă refer la Igor Dodon. Vreau ca ţara mea să îşi continue drumul spre Vest, pentru că este singurul care poate aduce bunăstarea în Moldova. Eu propun linia vestică, iar Dodon, linia estică. Dar se poate observa cu ochiul liber care dintre cele două modele are performanţă, cine este în criză şi cine are creştere economică. După criza din urmă cu câţiva ani, Uniunea Europeană a revenit pe creştere, în vreme ce Rusia se afundă din ce în ce mai mult.

Este obligaţia mea ca om politic să mă bat pentru binele ţării, iar acest bine înseamnă drumul spre Vest. De aceea, am obligaţia să candidez şi să susţin acest parcurs. Nu aş vrea ca peste ani, să mă gândesc că aş fi putut face mai mult pentru Moldova şi nu am făcut. Aşa că mă lupt cu toate forţele pentru ca şi ţara noastră să cunoască prosperitatea vestică, pentru ca şi ţara noastră să aibă parte de o justiţie independentă, să aibă parte de un stat de drept. Ştim cu toţii că doar prin direcţia promovată de mine se pot întâmpla toate acestea, nu prin cea pe care o susţine Dodon.

– Cine vă sunt oponenţii în această campanie care vă dau cele mai mari emoţii?

– Cred că v-aţi dat seama deja care este cel mai mare pericol pentru ţara noastră. Răul absolut pentru Moldova are un nume şi acela este Igor Dodon. Fac această afirmaţie deoarece el promovează o soluţie care va duce Moldova spre colaps. Promite cetăţenilor salvarea din partea Rusiei, dar Rusia abia se descurcă să-şi hrănească proprii cetăţeni. În acelaşi timp, vrea să şteargă cu buretele progresele noastre făcute în privinţa apropierii cu Vestul. Am realizat reforme grele şi acum, el vrea să le distrugă. Am muncit ca să obţinem Acordul de Asociere şi regimul fără de vize. Sunt două victorii pe care le-am obţinut, oamenii pot lucra în străinătate ca să-şi ajute financiar rudele din ţară, tinerii pot studia în Vest. Dodon vrea să ia acest lucruri de la oameni ori eu nu pot permite aşa ceva.

– Cu ce veniţi deosebit faţă de alţi candidaţi?

– Sunt singurul candidat care are experienţa de diplomat. Sunt singurul candidat care ştie să vorbească, să interacţioneze cu ceilalţi preşedinţi. Experienţa mea diplomatică mă va ajuta să am relaţii bune cu şefii de stat, să reprezint Moldova cu succes. Am experienţă diplomatică şi guvernamentală, aşa că voi şti ce trebuie făcut din primul minut în care ajung preşedinte. Ceilalţi candidaţi ar avea nevoie de minimum un an doar ca să se acomodeze cu funcţia, să înveţe ce e de făcut de pe o poziţie cu atâta responsabilitate.

– În funcţie de atribuţiile pe care le are preşedintele conform legislaţiei, cum vă vedeţi activitatea în calitate de şef de stat?

– Având foarte multe discuţii cu preşedinţii de state din Europa, aducând bani pentru Moldova, cerând sprijin de la ei pentru lupta împotriva corupţiei. Aducând specialişti din Vest care să ajute la consolidarea instituţiilor statului moldovean. Şi nu în ultimul rând, fiind vocea poporului în relaţia cu Guvernul.

– Credeţi că viitorul preşedinte ar trebui să lupte pentru mai multe atribuţii?

– Nu este o decizie pe care să o iau eu, poporul trebuie să se pronunţe.

– Care vor fi primele lucruri pe care le veţi face în calitate de şef al statului?

– Voi asigura partenerii că Moldova va rămâne spre Vest, voi discuta cu ei pentru sprijin instituţional ca să aflăm toţi vinovaţii implicaţi în furtul miliardului şi ca astfel să putem recupera banii. De asemenea, voi cere sprijin economic pentru Moldova şi voi începe procesul de reformare a justiţiei, un proces care nu mai suportă amânare.

– Cum vă propuneţi să schimbaţi starea de lucruri din ţară şi care este domeniul prioritar de la care veţi începe?

– Întărirea statului şi a instituţiilor statului pentru combaterea corupţiei. Din păcate, ţara noastră este parazitată de corupţie. Gândiţi-vă că ducem un anumit domeniu în stadiul în care să aibă toate caracteristicile ca să poată avansa, dar din cauza corupţiei aceste rezultate nu se pot vedea. Astfel, nu ne putem aştepta să schimbăm din temelie un domeniu şi să vedem şi rezultatele dorite dacă nu reuşim să eradicăm corupţia.

– De ce alegătorii trebuie să se prezinte la vot pe 30 octombrie?

– Alegătorii trebuie să aleagă drumul: ori spre Vest, ori spre Est. Alegătorii trebuie să decidă. Aceştia aleg persoana care îi va reprezenta în următorii patru ani. Aleg omul care va umbla în lume şi le va susţine interesele în faţa nemţilor, francezilor, ruşilor. A existat o mare cerere din partea societăţii, care şi-a dorit să aleagă în mod direct preşedintele. Acum au această ocazie. Dar ca orice vot, şi votul pentru preşedinte, pe lângă faptul că este un drept, este şi o mare responsabilitate. Oamenii vor vota pentru propriul viitor, pentru cel al copiilor şi al întregii ţări. Este o mare responsabilitate.

– De ce trebuie să-şi dea votul anume pentru dumneavoastră şi nu pentru alţi candidaţi?

– Pentru că pot obţine mai mult pentru Moldova! Pentru că am demonstrat, prin realizările mele, că am fost cel mai bun prim-ministru şi voi fi cel mai bun preşedinte. Am experienţa de partea mea şi am soluţiile la problemele existente. Am viziunea prin care Moldova va deveni prosperă. Îmi doresc să aduc bunăstarea în ţara noastră pentru că îmi pasă de popor şi vreau să mă pun în slujba moldovenilor, să lucrez pentru binele lor.

---