logo

Iurie Fala: Nu putem spune că autoritățile au făcut tot ce e posibil în a susține sectorul agricol


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-fala-nu-putem-spune-ca-autoritatile-au-facut-7978_1078611.html

Un bilanț al anului, în domeniul agriculturii, cu Iurie Fala, director la Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, în ciclul IPN: „Cum a fost 2020, cu rele și bune”.

În an pandemic, autoritățile nu au făcut tot ce e posibil în a susține sectoarele economice, în general, și sectorul agricol, în particular. Republica Moldova, fiind o țară mică „nu își poate permite luxul de nu avea relații bune cu partenerii de dezvoltare”. Guvernul a făcut foarte puțin pentru a atrage resurse adiționale, ca să depășească criza în agricultură, iar resursele proprii pe care le-a găsit sunt insuficiente. O spune Iurie Fala, director la Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, care consideră că modul Guvernului de a contrapune agricultorii cu alte sectoare, cum ar fi învățământul sau pensionarii, este un pas nechibzuit pentru că, de capacitatea acestui domeniu depinde cum țara atrage investiții și cum se gestionează crizele.

„Crearea contradicțiilor artificiale nu este cel mai de apreciat instrument al Guvernului. Resurse puteau fi găsite și el a trebuit să gestioneze aceste lucruri mult mai eficient, să discute cu organizațiile internaționale și cu alți partenerii. Considerăm ca lucrurile nu au fost gestionate corect. Mulți agricultori după anul complicat care a fost își vor reveni cu greu. În prezent, sectorul agricol este decapitalizat, încă nu știm care vor fi consecințele economice după primul și al doilea val de pandemie. În general, ne așteptăm la o scădere economică și în țărilor vecine, UE. Aș vrea să menționez faptul că pentru sectorului agricol rezerve nu au fost alocate, acel ajutorul dat este insuficient și n-o să permită ca sectorul să-și revină. Acest lucru îl vom resimți în viitor, încă mult timp. În aceste condiții, mai sunt și alte lucruri care trebuie de făcut, reformele trebuie continuate ca să creeze niște condiții mai favorabile de lucru. Gradul de finanțare a sectorului o să aibă de suferit pentru că ajutorul statului vine ca un semnal pentru bănci: dacă statul se arată deschis să susțină, și băncile vor recredita producătorii agricoli. Producțiile globale, conform statisticilor, în sectorul agricol vor fi cu mult mai joase decât prognozele pe care le fac experții optimiști. Majoritatea întreprinderilor nu sunt capabile să-și întoarcă creditele. Am fi vrut ca statul să gestioneze mai bine această criză”, a regretat Iurie Fala.

Iurie Fala a remarcat că, pentru sectorul agricol, 2020 a fost un an fără analogie în istoria contemporană. Potrivit lui, seceta prelungită, începută din 2019, a dus la faptul că unele raioane nu au avut în perioada de vegetație precipitații, respectiv, majoritatea culturilor de câmp au avut de suferit. „Au fost afectate toate suprafețele, pe toată republica. Dar mai mult au avut de suferi zona de sud și centru. Specialiștii estimează o scădere a producției globale, reducerile sunt destul de mari. Agricultura, fiind unul din pilonii PIB-ului, va influența și PIB-ul. La noi agricultura primară constituie 12 %, iar procesarea până la 25% din PIB și 45% - exporturile de produse. Cu siguranță, situația din sectorul agricol va avea un ecou și în alte sectoare”, a subliniat acesta.

Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct spune că, la producerea și exportul fructelor, a jucat un rol important faptul că anul acesta, pe lângă secetă, au fost și înghețuri târzii de primăvară, la început de aprilie, dar și alte înghețuri care au urmat în luna mai, în zonele de nord. „Desigur, seceta a afectat în mare parte și sectorul horticol. După prognozele existente, de exemplu, la mere, avem 430 mii de tone producție globală anul acesta, comparativ cu 610 mii în anul precedent. Avem la toate culturile reduceri. Spre exemplu, la sâmburoase chiar și 40-50%, mă refer aici la caise, cireșe, prune. A fost un an destul de complicat pentru agricultură. Plus la acesta, noi tot am fost afectați de pandemie, chiar dacă nu în aceeași măsură ca și alte sectoare”, a spus Iurie Fala.

Drept element bun al lui 2020, la capitolul export al fructelor, Iurie Fala a menționat că, în prima jumătate a anului, exporturile nu s-au oprit, în pofida restricțiilor de circulație. „Am atestat o viteză mai mare a exporturilor. S-au epuizat mai rapid stocurile, lucru caracteristic în carantină, când consumatorii au preferat să consume fructe și legume în stare proaspătă. Mai mult, au fost gata să achite și prețul solicitat, deoarece, în condiții de pandemie, s-a dovedit că vitaminele care se regăsesc în fructe sunt un remediu bun pentru a combate această urgie”, a explicat Iurie Fala.

Referindu-se la protestul agricultorilor, acesta a spus că este solidar cu protestatarii și le susține în totalitate revendicările. Iurie Fala observă, posibilitățile interne limitate ale statului, constituie o soluționare doar parțială a problemei. „În condiții de dezastru climatic, doi ani fără precipitații, cum au fost la noi, când știm că la noi agricultura e bazată mai mult pe precipitații, decât pe o irigare specială și noi nu putem utiliza eficient resursele de apă pe care le avem pe teritoriul țării, în această situație, Guvernul ar trebui să găsească resurse inclusiv la partenerii de dezvoltare, să negocieze și să atragă resurse pentru a diminua efectele crizei. Sectorul agricol este ca un multiplicator și el afectează și sectoarele conexe: transportul, aprovizionarea, importul de motorină, utilizată în agricultură. Am văzut o încercare de a-și bate joc de agricultori cu politica bugetar- fiscală. Protestele și demersurile noastre au influențat ca în ultimul ceas parlamentarii să deschidă ochii la această problemă. Într-un an atât de complicat nu poți înrăutăți lucrurile la capitolul fiscal. Nu doar Guvernul acesta, dar și toate celelalte au făcut foarte puțin ca să crească Fondul de subvenționare în agricultură pentru a moderniza sectorul. Anume politicile incoerente duc la mișcări cu diferite viteze în implementarea reformelor. La noi multe lucruri care țin de modernizarea sectorului agricol sunt artificial tergiversate. Înțelegem contextul, dar e timpul ca politicile în sectorul agricol să fie coerente și agricultura să fie tratată ca un sector - pilon al țării”, a sugerat Iurie Fala.

În opinia sa, 2020 a fost un an agricol foarte dificil, care o să împartă lumea până la pandemie și după. „Noi suntem conștienți de faptul că atât economia Moldovei s-a afectat anul acesta, fiind o țară în curs de dezvoltare, cât și economiile vecine cu care avem relații comerciale, vor fi afectate în general economiile la nivel global. Dar spre sfârșit de an este necesar să gândim spre lucruri mai bune și sper că acest lucru va convinge agricultorii să aibă speranțe mai multe pentru anul care vine. Iată, de exemplu, anul acesta au căzut mai multe precipitații și sperăm să se refacă rezervele de umiditate în sol, pentru că ele așa și nu s-au format și în anul care vine să mergem cu mai mult optimism”, a încurajat Iurie Fala.

IPN