logo

Iulian Groza: Faptul că putem călători liber în spațiul european este un beneficiu concret pentru fiecare cetățean


https://www.ipn.md/index.php/ro/iulian-groza-faptul-ca-putem-calatori-liber-in-spatiul-7978_1104254.html

Liberalizarea regimului de vize reprezintă un beneficiu concret pentru cetățenii Republicii Moldova. O spune directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, la zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Potrivit directorului IPRE, apropierea de Uniunea Europeană le oferă cetățenilor moldoveni beneficii palpabile, cum ar fi liberalizarea comerțului și tarifele reduse la roaming. Potrivit lui Iulian Groza, obținerea statutului de țară candidată la aderare va oferi Republicii Moldova și alte avantaje economice, notează IPN.

Pe 28 aprilie Republica Moldova marchează zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Potrivit directorului IPRE, Iulian Groza, călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, oferindu-le posibilități mai mari ca să exploreze diversitatea culturală a Europei, să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre UE și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe europene.

„Cel mai mare beneficiu pe care noi, cetățenii Republicii Modova, îl avem pe parcursul ultimilor ani este că avem dreptul să călătorim liber, fără vize, în spațiul european. Este un sentiment de normalitate. Faptul că astăzi avem posibilitatea să mergem în orice țară europeană dorim, în scopuri turistice, să dezvoltăm afaceri, să mergem la studii, să dezvoltăm programe comune, toate aceste lucruri se întâmplă grație faptului că nu există obstacolul vizelor. Mulți dintre noi au uitat ce înseamnă să obții o viză, timp pierdut. În anii de până la obținerea regimului liberalizat de vize au existat mulți care s-au folosit de această vulnerabilitate, existau multe cazuri când vizele se vindeau. Faptul că astăzi putem călători liber în spațiul european este un beneficiu concret pentru fiecare cetățean”, a spus Iulian Groza în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

De asemenea, directorul IPRE spune că apropierea de Uniunea Europeană oferă și alte avantaje ce pot fi resimțite de fiecare cetățean. Iulian Groza spune că după exporturile libere în UE și reducerea tarifelor la roaming, în curând, cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de transferuri bancare cu statele UE fără comisioane.

„În iunie vom aniversa un alt moment important, zece ani de când a fost semnat Acordul de Asociere. Acesta ne-a oferit un avantaj puternic pentru că ne-a integrat economic în UE, fără a fi membri UE, lucru de care beneficiază astăzi producătorii noștri care au ales piața europeană, ca o piață stabilă. Și invers, Moldova s-a deschis pentru piața europeană, am obținut mai multă diversitate, mai multă calitate, iar producătorii noștri au început să se racordeze la standardele de calitate europene, au devenit mai competitivi. Relația noastră cu UE a intrat într-o nouă fază, suntem țară candidată la aderare. Dincolo de întregul proces de negociere, care este foarte complex, deja avem rezultate intermediare noi. De exemplu: de la 1 ianuarie anul curent când mergem în Uniunea Europeană comunicăm la telefon la prețuri mult mai reduse, avem un regim de roaming redus. BNM deja a semnat un acord cu Comisia Europeană și instituțiile financiare europene pentru a pregăti conectarea la sistemul de plăți european, care va însemna transferuri bancare dintre țările europene cu Republica Moldova fără comisioane”, a mai spus directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană la 28 aprilie 2014. Potrivit datelor oficiale prezentate de IPRE, pe parcursul celor zece ani de la liberalizarea regimului de vize, au călătorit fără viză, folosind pașaportul biometric, în spațiul Schengen 2. 156. 882 cetățeni ai Republicii Moldova, care au efectuat 31.248. 082 călătorii, adică în medie peste 15 călătorii per persoană în decurs de 10 ani. Totodată, financiar moldovenii au evitat cheltuieli de minim 270 milioane de euro, pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor.