logo

Iulian Fota: Pentru Republica Moldova există un sigur mare pericol – Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/iulian-fota-pentru-republica-moldova-exista-un-sigur-mare-7967_1103960.html

Pentru Republica Moldova există un singur mare pericol –Rusia. Declarația aparține fostului secretar de stat al Ministerului de Externe din România, Iulian Fota. Potrivit ex-secretarului de stat, strategia Kremlinului este de a destabiliza țările periferice pentru a le menține sărace și dependente. De cealaltă parte, strategia Occidentului este de a-și consolida periferia. Potrivit lui Iulian Fota, occidentalii au înțeles că dacă statele vecine sunt sărace și instabile, acest lucru are impact și asupra lumii occidentale, notează IPN.

Fostul secretar de stat al Ministerului de Externe de la București, Iulian Fota, spune că, în prezent, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova vine de la Moscova, întrucât Rusia vrea să-și slăbească vecinii, pentru a-i putea domina.


„Pentru Republica Moldova există un sigur mare pericol – Rusia. Există o mare diferență dintre Rusia și Occident. Nu vreau să spun că Occidentul e perfect, și acolo sunt oameni, interese politice, meschinării, superficialități, dar occidentalii au înțeles că nu este în interesul lor ca la margine să fie dezordine, sărăcie, destabilizare, că vor avea și ei de suferit. Republica Moldova și România sunt două țări de graniță, orice am face acesta este destinul nostru istoric, suntem la o confluență de spații și civilizații. Diferența dintre Occident și Rusia este că Occidentul nu are interes să slăbească granița, marginea, și face tot ce poate ca s-o întărească”, a spus Iulian Fota în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Fostul secretar de stat din România spune că politica Rusiei timp de trei decenii a fost de a pune presiune pe Republica Moldova și de a o șantaja cu arma energetică și cu embargourile la produse.

„Mă uitam pe o analiză, Republica Moldova a primit anul trecut de la Uniunea Europeană un miliard de euro. Câte miliarde euro au dat rușii în ultimii 30 de ani? De la Republica Moldova mai degrabă au luat, inclusiv prin condiții proaste pentru exporturi, sancțiuni, presiuni, preț exagerat la gaz. Rusia în continuare se teme de lumea exterioară, de aceea Rusia vrea o periferie slabă, instabilă, țările periferice să se lupte una cu alta, ca ea să poată acționa ca mediator. Strategia Rusiei este la 180 de grade diferită de cea a Uniunii Europene. Rușii vor o periferie inferioară, subordonată de tip „sferă de influență”, săracă, pentru că în mintea lor o astfel de periferie nu constituie un pericol pentru ei”, a mai spus ex-secretarul de stat al Ministerului de Externe de la București.

Potrivit strategiei securității naționale, adoptate de Parlament în decembrie 2023,  Rusia reprezintă principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova în baza a trei indicatori: războiul purtat împotriva Ucrainei, prezența trupelor ruse pe teritoriul țării și atacurile de tip hibrid.