logo

Istoria României în 100 de portrete, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/istoria-romaniei-in-100-de-portrete-la-muzeul-national-7967_1106661.html

100 de opere de artă și artefacte care oferă o incursiune în istoria și cultura României, provenite din colecții publice și private de prestigiu, sunt prezentate la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Lucrările ilustrează momente cruciale și personalități marcante, de la mari domnitori, precum Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, până la titani ai literaturii române, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă și Tudor Arghezi, transmite IPN.

Expoziția, finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, include secțiuni dedicate familiei regale a României, prezentând obiecte și portrete ale membrilor acesteia, precum și contribuții remarcabile ale sportivilor români la nivel internațional. Printre exponatele deosebite se numără un portret al lui Ștefan cel Mare din colecția Complexului Muzeal Național Neamț, un portret realizat de Theodor Aman al lui Tudor Vladimirescu, precum și obiecte personale ale Reginei Maria și ale Regelui Ferdinand.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a menționat la vernisaj că expoziția îmbină armonios istoria și cultura, două dintre elementele care stau la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova. Aceasta aduce iubitorilor de artă o incursiune în istoria comună, prin opere de artă care prezintă personalități marcante din istoria României, a mai spus Adrian Dupu.

„Istoria României în 100 de portrete ne aduce mai aproape de regi, regine, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știință precum și alte personalități marcante ale istoriei românilor. Portretele, dar și obiectele personale, scrisorile sau îmbrăcămintea acestor personalități care au făcut istorie ne ajută să înțelegem mai bine cursul devenirii noastre și să ne redescoperim istoria și tradițiile comune, valorile care ne leagăˮ, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

Expoziția a fost adusă de la Muzeul Național de Istorie a României și face parte dintr-o serie de expoziții prezentate pe acest mal al Prutului de Art Safari Bucharest. Lucrările vor putea fi admirate până pe 15 septembrie. Intrarea este liberă.