logo

Irina Volcu: Mobilitatea academică, un mare avantaj pentru studenții și cadrele didactice din Moldova și România


https://www.ipn.md/index.php/ro/irina-volcu-mobilitatea-academica-un-mare-avantaj-pentru-studentii-8004_1098752.html

Mobilitatea academică și parteneriatele existentă între universitățile cu profil sportiv din Republica Moldova și România reprezintă un mare avantaj și o reală oportunitate pentru identificarea problemelor din domeniul sportului și a soluțiilor acestora. O declarație în acest sens a fost făcută de Irina Volcu, secretarea senatului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.

Schimbul de bune practici ajută la creșterea unor noi generații de pedagogi, antrenori și sportivi de performanță mai determinați, mai siguri. „La capitolul mobilitate avem parteneriate cu mai multe universități din România: Universitatea Ioan Cuza din Iași, Universitatea din Bacău, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Academia Națională de Sport de la București. Studenții noștri, bineînțeles prin selecție, merg în mobilitate în aceste instituții pentru un semestru. An de an avem mobilități și nu doar studenții, merg și profesori. Avem deja mulți ani de colaborare cu aceste universități. Studenții sunt foarte impresionanți de acest schimb de experiență. Deschiderea unor noi orizonturi îi face să fie entuziasmați și să se întoarcă cu impresii pozitive pe care le împărtășesc cu colegii lor”, sa declarat Irina Volcu.

Întrebată fiind dacă și colegii din România vin în Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Irina Volcu spune că în cadrul unor proiecte transfrontaliere, studenții din România vin să facă ore la fel și profesori de peste Prut vin să predea cursuri.

Irina Volcu spune că, în general, urmare a colaborărilor, lucrurile în domeniul sportului au luat o direcție bună, dar actualmente mai există mari așteptări. „Așteptările sunt mari și sperăm că odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare, urmează să apară noi proiecte și vom avea capacități de a absorbi acele fonduri care urmează să vină. Este nevoie să avem un management eficient în domeniul sportului. Lucrurile au început să se miște, acest lucru îl spun și sportivii, dar întotdeauna este loc de mai bine. Doar printr-o colaborare dintre instituțiile de învățământ, minister și alte instituții responsabile, putem face lucruri frumoase”, a declarat Irina Volcu.

Dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise” este organizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova".