logo

Irina Vlah a fost învestită în funcție


https://www.ipn.md/index.php/ro/irina-vlah-a-fost-investita-in-functie-7965_1066934.html

Bașcanul reales al Găgăuziei, Irina Vlah, a depus jurământul de învestire în funcție în seara zilei de vineri, 19 iulie. Ceremonia a avut loc în cadrul unei şedinţe extraordinare a Adunării Populare, transmite IPN.

În discursul său, Irina Vlah a menționat că are drept prioritate pe perioada mandatului reîntoarcerea în Găgăuzia a locuitorilor plecați, implementarea proiectelor de infrastructură la scară largă în regiune, creșterea veniturilor reale ale populației, lansarea unor noi programe și extinderea acoperirii programelor sociale existente.

Bașcanul a cerut clasei politice din Găgăuzia să se retragă din confruntarea politică și să-și îndrepte eforturile spre a îmbunătăți situația socio-economică din Găgăuzia. „E timpul să acționăm! Vom construi cu siguranță aeroportul din Ceadîr-Lunga și centrala din Vulcănești, indiferent de atitudinea scepticilor. Lansarea acestor obiective va da un imbold imens dezvoltării economice a întregii regiuni”, a declarat Irina Vlah.
|
Prezent la eveniment, președintele Igor Dodon și-a exprimat convingerea că faptele bune în Găgăuzia vor continua, iar locuitorii din regiune vor trăi mai bine. „Consider că această regiune a obținut o nouă șansă de a face viața oamenilor mai prosperă, la fel cum și Republica Moldova a obținut o nouă șansă de dezvoltare, datorită consensului stabilit între forțele politice, pentru prima dată în istoria țării”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a remarcat că la 30 iunie cetățenii din regiune au făcut o alegere corectă, deoarece pe parcursul celor patru ani de mandat precedent Irina Vlah s-a manifestat ca un manager profesionist. „Țin să menționez că în primii patru ani de activitate a Irinei Vlah veniturile în bugetul UTA Găgăuzia au crescut de 1,6 ori, depășind suma de 826 de milioane de lei. Volumul veniturilor proprii a crescut de 1,9 ori și a depășit 409 milioane de lei”, a spus președintele.

În discursul său, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat locuitorii regiunii autonome cu ocazia realegerii Irinei Vlah în funcția de başcan. Potrivit Zinaidei Greceanîi, sub conducerea bașcanului, Găgăuzia a cunoscut o dezvoltare continuă, „Irina Vlah este un conducător de generaţie nouă, iar rezultatele activităţii ei în Găgăuzia sunt un exemplu excelent pentru întreaga țară”.

„Irina Vlah și echipa sa au arătat că este posibilă dezvoltarea regiunii nu pe seama banilor furați de la oameni, ci prin muncă asigură şi dedicată, prin atragerea investițiilor atât din Est, cât și din Vest, prin dezvoltarea sistematică a relațiilor Găgăuziei cu partenerii externi. Și dacă acest lucru a reușit în Găgăuzia, sunt sigură că poate fi realizat şi în alte regiuni ale Moldovei”, a spus președintele Parlamentului.

Premierul Maia Sandu a remacat că Irina Vlah a făcut multe pentru dezvoltarea Găgăuziei, doar că în față mai este o sarcină grea, și anumea cea de a crea structurile de stat care vor lucra în interesul oamenilor. „Noi avem scopuri comune și suntem obligați să creem pentru cetățenii noștri un stat liber, care ar oferi șansa la dezvoltare pentu toți locuitorii țării”, a spus Maia Sandu. Potrivit premierului, Moldova, implicit Găgăuzia, trebuie „să pună punct schemelor și folosirii instituțiiilor statului în interese personale pe teritoriul întregii țări”.

Maia Sandu a mai spus că statutul Găgăuziei trebuie clarificat pentru că, de ani buni, acest fapt crează disonanțe în mai multe sectoare. Prim-ministrul a mai spus că este gata să lucreze, împreună cu autoritățile din Găgăuzia, la un program de dezvoltare și extindere a limbii și culturii găgăuziei.

Președintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a declarat că sarcina bașcanului va fi grea: va trebui să păstreze statutul Găgăuziei și să sporească integrarea ei proporțională în structurile puterii în stat pentru participarea activă  în treburile statului în interesul poporului găgăuz.

Irina Vlah a câștigat alegerile cu circa 92% de voturi.