logo

Irina Caunenco: Geopolitica este o resursă puternică de a înţelege situaţia actuală


https://www.ipn.md/index.php/ro/irina-caunenco-geopolitica-este-o-resursa-puternica-de-a-intelege-situatia-actua-7978_1035116.html

Cetăţenii Republicii Moldova simt nevoia de a-şi crea un tablou stabil al lumii, care este destul de greu de construit, dat fiind faptul că în spaţiul nostru, dar și în întreg spațiu ex-sovietic, de foarte mult timp persistă un context psiho-social legat de instabilitate, variații și dificultate. Afirmaţii în acest sens a făcut Irina Caunenco, doctor în psihologie de la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Irina Caunenco a spus că atunci când se atestă un interes în societate, specialiștii încearcă să înțeleagă ce îl alimentează și care sunt motivele care îl generează. Or, cetățenii au o necesitate neîmplinită și cerințe de a-și crea un tablou stabil al vieții. Însă, acest lucru este foarte complicat. Doctorul în psihologie a menționat că în societate mai persistă şi acea necesitate de a fi subiect al acțiunii și anume când persoana reprezintă o componentă activă a unei sau altei acţiuni. Deseori se spune că se manipulează cu cetățenii, însă Irina Caunenco consideră că acest lucru nu este tocmai adevărat, deoarece în contextul unui ritm rapid de crește a competiției politice există necesitatea înţelegerii a ceea ce se întâmplă. Există necesitatea de a reflecta asupra schimbărilor din societate şi necesitatea de înţelegere a tabloului general al lumii.

În aceste circumstanțe ale schimbărilor sociale rapide se schimbă foarte repede instituția socială și mai lent se schimbă conștiința omului. Un alt factor important ține de migrația muncii, pentru că în acest sens Republica Moldova este un donator. Oamenii analizează ce relații are statul său cu țara din Est sau Vest și aici este vorba despre aspecte practice. Oamenii se întreabă la modul practic în ce ţară este mai profitabil din punct de vedere economic să muncească, în Rusia sau în Marea Britanie?

În contextul în care tot mai des se aduc acuzaţii la adresa mentalităţii celor care constituie populaţia Republicii Moldova, Irina Caunenco a declarat: „Cred că încă nu am studiat până la capăt mentalitatea noastră regională, deoarece reprezintă o cercetarea destul de complexă, dar după studierea diferitor categorii de vârstă în funcţie de valorile morale, am stabilit că ceea ce uneşte diferite grupuri etnice, de vârstă etc., este necesitatea nesatisfăcută de echitate. Şi aceasta la fel trezește interese pentru geopolitică. Modelul de echitate este căutat atât în alte spaţii, cât şi la nivel local. La fel de importantă este dezvoltarea personalității, care a devenit destul de mobilă, călătoreşte mult şi oamenii încep să gândească cu totul diferit şi treptat se formează personalităţi pregătite pentru situaţii de incertitudine şi treptat începe să crească nivelul reflecţiei, care se manifestă şi prin tensiune şi neîncredere în rândul maselor”.

Irina Cuanenco a subliniat că radicalizarea mesajului geopolitic are loc rapid, deoarece instabilitatea internă de lungă durată poziţionează omul într-o stare de nelinişte permanentă, o aşa-numită nevroză socială, din care rezultă necesitatea de a fi inclus într-un grup social: religios, colectiv, care poate oferi un tablou stabil al vieţii, chiar dacă şi iluzoriu. „Noi trebuie să înţelegem că nu suntem sau/sau, dar suntem şi/şi. Suntem şi Occident, şi Orient. Suntem ceea ce ne-au lăsat strămoşii, de aceea trebuie să citim capitalul nostru cultural-mintal, însă nimeni nu se oboseşte să o facă, şi de aceea, deseori, politicienii acţionează cu bună ştiinţă, axându-se pe neliniştea socială”, a mai spus doctorul în psihologie.

Dezbaterile publice „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, constituie ediția a 73-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.