logo

IPRE, despre constatările lui Țîrdea: Sunt eronate, manipulative și tendențioase


https://www.ipn.md/index.php/ro/ipre-despre-constatarile-lui-tirdea-sunt-eronate-manipulative-si-7967_1076996.html

Deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, care a lansat astăzi o carte despre finanțarea organizațiilor nonguvernamentale, deși pretinde că folosește informații publice, a avut multe interpretări. Concluziile anunțate de deputat sunt eronate, manipulative și tendențioase. Declarația aparține directorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, și vin ca reacție la declarațiile parlamentarului, transmite IPN.

„Calific această ieșire a domnului autor ca o acțiune concertată în context electoral, menită să decredibilizeze imaginea actorilor neguvernamentali și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care monitorizează și contribuie la procesele democratice și bunei guvernări în Republica Moldova. Condamn aceste și alte atacuri din ultima perioada asupra societății civile, a think-tank-urilor și partenerilor de dezvoltare care activează în Republica Moldova”, menționează Iulian Groza, citat într-o declarație emisă de IPRE.

Potrivit lui, astfel de atacuri sunt caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte și autoritare. Ele trebuie oprite imediat de autorități naționale competente. Iulian Groza precizează că cei interesați de activitatea și fondurile administrate de IPRE pot consulta această informație pe pagina Institutului.

Potrivit lui Iulian Groza, contribuțiile anuale ale IPRE la bugetul de stat al Republicii Moldova, în perioada anilor 2015-2019 și plus zece luni ale anului 2020, este de 7 846 918 lei sau în medie aproximativ 1,43 milioane de lei pe an. „Adică, din fondurile obținute din partea partenerilor de dezvoltare în perioada noastră de activitate, IPRE contribuie la Bugetul Public Național în medie pe lună aproximativ 120 de mii de lei sau câte patru mii de lei pe zi”, se mai spune în declarație.