logo

IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 20.12.2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/ipn-monitorul-monitorului-oficial-20122017-7978_1038894.html

Chiar dacă astăzi, 20 decembrie, a apărut Monitorul Oficial, vom reveni asupra conținutului acestuia mai târziu, aici vom aborda un alt subiect important pentru cititori: acțiunea legilor în timp, în special, intrarea în vigoare a actelor oficiale.

Astfel, art. 76 din Constituție stabilește că „Legea se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și intră în vigoare la data publicării sau la data prevăzută în textul ei. Nepublicarea legii atrage inexistența acesteia”. Norma respectivă este dezvoltată în Legea privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale nr. 173/1994, care nominalizează expres actele supuse acestei reglementări (legile și hotărârile Parlamentului, decretele Președintelui Republicii Moldova, hotărârile și dispozițiile Guvernului, actele Curții Constituționale și ale Curții de Conturi, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administrației publice, ale Băncii Naționale a Moldovei și ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare, precum și actele normative de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare la tratatele internaționale).

Excepție de la norma citată fac actele internaționale, care intră în vigoare după schimbul instrumentelor de ratificare sau după remiterea actelor aprobate depozitarului spre păstrare în conformitate cu normele de drept internațional sau în alt mod și termen stabilite de pârțile contractante, precum și actele oficiale al căror conținut constituie secret de stat și care intră în vigoare la data adoptării sau la data prevăzută în ele și se comunică numai instituțiilor interesate.

Un exemplu concludent, care confirmă regula invocată și ilustrează acest principiu, ne oferă Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 163 din 20.07.2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 364-370 din 20.10.2017: unele ajustări ale normelor din aceste legi intră în vigoare începând cu 20 decembrie curent, iar altele, tocmai la 01 ianuarie 2019.

Așadar, începând cu ziua de astăzi, se umanizează întrucâtva Codul penal al Republicii Moldova nr. 985/2002 (stabilirea unor condiții mai restrictive pentru starea de recidivă, micșorarea amenzilor contravenționale pentru persoanele eliberate de răspundere penală, reducerea limitelor de pedeapsă pentru persoanele care nu au atins vârsta de 21 ani, lărgirea competențelor instanțelor judecătorești privitor la individualizarea pedepselor ș.a.).

Codul de procedură penală nr. 122/2003 a fost completat cu norme care permit instanței să judece anumite cauze nu doar în sediul judecătoriei, dar și la sediul penitenciarului ori prin intermediul teleconferinței, să reducă pedeapsa inculpatului drept compensare pentru încălcările care au afectat grav drepturile acestuia, ce derivă din calitatea procesuală a inculpatului sau privind condițiile de detenție garantate de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Condiții mai blânde de ispășire a pedepsei sunt prevăzute și în Codul de executare nr. 443/2004. În special, a fost facilitat regimul din penitenciare nu numai pentru femeile, dar și pentru bărbații care au copii în vârstă de până la 8 ani ș.a.

Toate aceste modificări sunt foarte binevenite atât pentru persoanele care au admis anumite devieri de la normele legale și familiile acestora, dar și pentru întreaga societate, care, deseori, plătește un preț greu pentru condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Pentru conformitate, Monitorul Monitorului Oficial