logo

Ion Varta: Factorul rusesc a fost de fiecare dată fatidic pentru interesul nostru național


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-varta-factorul-rusesc-a-fost-de-fiecare-data-8004_1098830.html

Factorul rusesc a fost de fiecare dată fatidic pentru interesul nostru vital, național, de emancipare, de obținere a independenței și suveranității. Spune Ion Varta, doctor în istorie, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991)”, organizată de IPN.

„Factorul rusesc este mereu prezent în zona noastră și cu toate manifestările lui absolut halucinante și reprobabile”, spune Ion Varta, continuând prin a declara că și actualmente „suntem acum într-un pericol și mare noroc avem de armata ucraineană, care luptă cu dârzenie și rezistă. Este o stavilă în fața invadatorilor, pentru că dacă nu ar fi rezistat, ușor puteau să vină și pe la noi pentru că aveau intenție”, declară doctorul în istorie.

Făcând o incursiune în istorie, Ion Varta amintește că guvernarea agrarienilor în Republica Moldova a fost cea care a făcut jocul Moscovei, după obținerea Independenței și a creat piedici de care s-au poticnit ulterior și celelalte guvernări.

„Toată această elită medie a trebuit să readucă la piciorul Moscovei Republica Moldova, care pe atunci era pe cale să-și consolideze independența, dar nu a fost să fie. Acea guvernare, în debut s-a acoperit de rușine, prin acea redactare urâtă a textului proiectului Constituției, elaborat de către grupul de experți-juriști și votat de prima legislatură”, spune Ion Varta.

Potrivit lui, în acest mod Republica Moldova ca stat a făcut un pas înapoi, pentru că mai multe lucruri reprobabile au fost inserate în acest text, care a fost și votat în iunie de către agrarieni. „În primul rând, articolul 13 de care ne tot poticnim. Iată că într-un final actuala majoritate parlamentară a soluționat această problemă într-o manieră admirabilă. Cel mai grav lucru care s-a întâmplat prin această redactare în stil agrarian al acestui proiect de constituție este stabilirea unor impedimente în calea unei eventuale reîntregiri a Republicii Moldova cu România. Două state românești nu au nicio șansă pentru că asta au avut grijă juriștii din preajma agrarienilor ca să stipuleze acolo negru pe alb. Tot ce înseamnă România și românism, totul era blamat cu vehemență”, a menționat Ion Varta.

El declară că multe din eșecurile Republicii Moldova în încercarea de a-și consolida independența sunt cauzate de problema transnistreană, de acel război inspirat din afară și plănuit de către forțele imperiale de la Moscova.

„Noi am fost într-un fel niște cobai. Acest război moldo-rus a fost declanșat la 2 martie 1992, exact în ziua când Republica Moldova devenea stat suveran și independent, cu actele în regulă, gata de admis în cadrul ONU. Exact atunci s-a pus în aplicare acel scenariu hidos de declanșare a unui conflict așa-zis interetnic, dar care nu avea la bază nimic. Și asta au demonstrat-o ulterior specialiștii”, a declarat Ion Varta.

Potrivit lui, acesta nu trebuie numit conflict sau diferend transnistrean, pentru că în esență „a fost un război de apărare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”. Cei care au luptat atunci la Nistru au fost polițiștii care aveau un automat la zece și au reușit să se apere în condiții absolut inegale, în fața unor forțe înarmate până în dinți de către ruși.

Dezbaterea publică cu genericul „Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991)” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.