logo

Ion Tăbârță: La referendum este nevoie de un „DA” consolidat din partea societății


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-tabarta-la-referendum-este-nevoie-de-un-da-8004_1108091.html

Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, consideră că referendumul republican constituțional din 20 octombrie poate fi un punct de pornire acum, când au fost lansate negocierile cu Uniunea Europeană. Și este nevoie de un „DA” consolidat din partea societății pentru ca vectorul european să devină un proiect pentru dezvoltarea țării. Societatea din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că aderarea la UE este o șansă istorică, iar în cazul în care va fi ratată, consecințele vor fi resimțite pe termen lung. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică la tema: „Aderarea la UE: Drumul către securitate și prosperitate pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Directorul CID NATO este de părere că principalele provocări legate de acest referendum se referă la dezinformările răspândite, iar de aici vine și riscul unei prezențe scăzute la scrutin. „Există forțe, mai ales din afara țării, care au interes ca acest referendum să nu treacă. Unul dintre narativele promovate de Federația Rusă este că majoritatea populației Republicii Moldova nu-și dorește integrarea europeană. Ci, dimpotrivă, își dorește să păstreze legăturile tradiționale cu Rusia, iar parcursul european al Moldovei este inoculat de către actuala guvernare. Și Rusia promovează acest narativ prin propagandă directă, dar și prin intermediul actorilor interni”, a precizat Ion Tăbârță.

Potrivit lui Tăbârță, este important să se înțeleagă și faptul că, dacă referendumul va trece, aceasta nu înseamnă că Republica Moldova este imediat membră a Uniunii Europene, fiindcă sunt necesare reforme, inclusiv de modernizare a instituțiilor de stat. Doar după aceasta vom putea vorbi despre îndeplinirea unor condiții și că suntem pregătiți să aderăm. 

„Necesitatea acestui referendum reiese din faptul că până acum nu a existat un proiect de țară. La început de negocieri, este nevoie de un „DA” consolidat din partea societății că vectorul european este un program pentru dezvoltarea țării. Se poate de spus că este un punct de pornire de la trecutul în care încearcă să ne mențină Federația Rusă. A venit momentul când noi putem și trebuie să ne mișcăm înainte. Și acest referendum, dacă va trece, poate fi acel punct de pornire pentru schimbările europene reale în Republica Moldova”, susține directorul CID NATO.

„Dacă întrebi oamenii ce cred despre Uniunea Europeană, obiectiv, ei nu vor putea să menționeze dezavantaje, dar dimpotrivă, vor menționa nivelul de trai mai bun, drumuri calitative, funcționalitatea legii. Poate, în unele cazuri, ar face trimitere la sperietoarele din narativele rusești cu minoritățile sexuale”, a menționat Ion Tăbârță.

Cât despre actorii care promovează menținerea relațiilor și cu Estul, și cu Vestul,  Ion Tăbârță spune că această dorință „de a sta pe două scaune” nu a generat decât anumite avantaje pentru aceștia. „Este nevoie de un proiect clar de dezvoltare și Uniunea Europeană este un model verificat în acest sens”, a spus directorul CID NATO. „Este o șansă istorică, pe care, dacă o pierdem, nu este clar când vor mai exista asemenea perspective”, a adăugat Ion Tăbârță.

Pe 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale, va avea loc referendumul republican constituțional, la care cetățenii vor răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Susțineți pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru referendum nu există turul doi.

Dezbaterea este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și German Marshall Fund.