logo

Ion Tăbârță: Germania are o pondere mare în politica europeană în privința statelor PaE


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-tabarta-germania-are-o-pondere-mare-in-politica-8004_1074625.html

Expertul în relații internaționale, Ion Tăbârță, consideră că Germania, spre deosebire de alte state europene, este interesată de frontiera estică și a acordat mereu o atenție statelor din această zonă. În opinia sa, Germania, care a preluat din 1 iulie președinția Consiliului UE, are o pondere mare în politica europeană în raport cu statele din Parteneriatului Estic. Expertul este de părere că perspectiva Parteneriatului Estic depinde în mod special de statele membre ale PaE. Pentru că Uniunea Europeană, chiar dacă acordă în continuare suport, pledează pentru principiul „mai mult pentru mai mult”. Astfel, ca să obții mai mult, statul însuși trebuie să facă mai mult. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice: „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ion Tăbârță a menționat că, în contextul preluării președinției UE de către Germania, este greu de estimat impactul acesteia asupra Parteneriatului estic. Potrivit lui, PaE s-a propus a fi o politică instituțională a Uniunii Europene pentru a aduce o stabilitate, o dezvoltare la noile sale frontiere estice. „Din păcate, lucrurile nu au mers bine în aceste state, cu toate progresele care s-au obținut. Trebuie să recunoaștem că Republica Moldova a evoluat mult, am făcut pași înainte datorită acestei politici instituționale a UE – PaE. Însă, din păcate, nici pe departe, Republica Moldova nu a reușit să obțină la maximum din toate posibilitățile pe care le pune Parteneriatul Estic la dispoziția statelor incluse în acest proiect instituțional”, opinează Ion Tăbârță.

Expertul a declarat că, în cadrul PaE, în ultimii ani au survenit schimbări pe fundalul unor crize la nivelul continentului european, dar și la nivel global, poate chiar crize fără precedent. „Este complicat de spus ce va fi, dar, totodată, pentru Republica Moldova este foarte importantă relația pe care o are cu Germania, care este un actor important al Uniunii Europene în toate procesele la nivel de continent european. Și Germania este interesată de ce se întâmplă în estul european”, menționează Ion Tăbârță.

În altă ordine de idei, expertul a declarat că un stat cum este Republica Moldova, de mici dimensiuni, un stat care tinde spre un viitor european, se orientează dintotdeauna spre ceea ce fac statele mari, statele influente, stele decidente în cadrul Uniunii Europene. Potrivit lui, nimeni nu-și face iluzii referitor la posibilitățile celor șase luni, timp în care Germania se va afla la cârma Uniunii Europene. Dar se cere de menționat faptul că este foarte bine că anume în această perioadă, marcată de criza pandemică, care a dat totul peste cap, la cârma UE vine un stat ca Germania și un politician ca Angela Merkel, cancelarul german, care are o experiență enormă în a gestiona anumite crize.

„De ce Germania va reuși? Pentru că Germania își propune să reușească. Aici sunt de acord că Germania va trasa calea, va pune începutul unor procese și vor fi foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară a Uniunii Europene. Germania are un guvern profund proeuropean. Însăși politica națională germană reiese din interesele europene și nu invers. Dacă foarte multe guverne ale statelor importante în politica lor externă reies politica națională, din interesele lor geopolitice, în cazul Germaniei putem spune că este exact inversul. Germania, în promovarea politicii sale naționale, reiese anume din interesele Uniunii Europene”, susține Ion Tăbârță.

În opinia sa, o prioritate a președinției Germaniei va fi combaterea pandemiei COVID-19, fapt care preocupă în prezent întreaga Uniune Europeană. Și Germania ca actor influent trebuie să-și intensifice eforturile anume în această direcție. „Cancelarul Merkel a spus că solidaritatea europeană niciodată nu a fost pusă la o astfel de încercare. Doamna Merkel a spus că în prezent se face simțită cea mai mare amenințare sau criză după al Doilea Război Mondial încoace. Noi cu toții știm foarte bine că solidaritate europeană s-a născut anume după confruntările mondiale și Germania pornește de la această experiență. Și astăzi sunt multe probleme la nivel european, unde această solidaritate încă nu funcționează. Sistemul de sănătate, cred că, este un domeniu căruia trebuie să i se acorde atenție”, a mai spus expertul.

Dezbaterile „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, sunt ediția a 142-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.