logo

Ion Tăbârță: Avem un caz inedit când minoritatea s-a impus în fața majorității


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-tabarta-avem-un-caz-inedit-cand-minoritatea-s-7978_1081076.html

Expertul politic Ion Tăbârță spune că decizia Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului a pus punct unei perioade îndelungate de incertitudine, iar acum toți actorii politici ar trebui să se concentreze pe campania electorală pentru scrutinul anticipat. Tăbârță anticipează surprize la alegerile anticipate, iar acestea, potrivit lui, se vor petrece pe eșichierul de dreapta, notează IPN.

Potrivit expertului politic, Ion Tăbârță, în ultima perioadă am asistat, în premieră, la situația când o fracțiune cu doar 15 mandate în Parlament a reușit să se impună în fața majorității.

„Decizia Curții Constituționale vine să pună capăt unei etape de incertitudine. Avem un caz inedit când o minoritate a reușit să-și impună voința majorității din Parlament și să se ajungă la anticipate. PSRM și Șor să-și asume greșeală, ei puteau să voteze Guvernul Grosu și atunci nu ajungeam la anticipate. Dar ei au vrut să conserve și Parlamentul și schemele de pe urma cărora profită”, a spus expertul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, potrivit lui, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, iar data scrutinului va fi influențată de răspunsul Curții Constituționale la sesizarea privind constituționalitatea deciziei Parlamentului prin care a fost instituită starea de urgență.

„Îl vedem pe Igor Dodon ca un disperat care încearcă să se opună și se aseamănă cu Plahotniuc care încerca, cu orice preț, să-și păstreze puterea. Toate forțele acum trebuie să se concentreze pe anticipate, intrăm în perioada electorală, vom avea un proces de competiție între actorii politici”, a mai spus Ion Tăbârță.

El spune că următoarea configurație din Parlament ar putea fi o surpriză pentru societate. În următorul Legislativ ar putea accede forțe noi de pe eșichierul de dreapta.

„La alegeri, cu siguranță, vor fi surprize. Fluctuațiile pe eșichierul de dreapta sunt mari. În plus, nu sunt sigur dacă PSRM va mai obține 37 de mandate, Plahotniuc și Șor nu-și doresc aceste alegeri pentru că vor pierde mult din influență și vor cheltui sume enorme de bani, de aceea se încearcă să conserve acest Parlament care să ajungă până la finalul său firesc, să activeze până la finalul mandatului”, a spus Ion Tăbârță.

După avizul Curții Constituționale privind existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, președintele Maia Sandu urmează să semneze decretul de dizolvare a Legislativului și să fie stabilită data alegerilor anticipate. Potrivit legii, scrutinul electoral anticipat poate avea loc după cel puțin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni, de la data semnării decretului de dizolvare.