logo

Ion Sula: Prioritatea zero trebuie să fie integrarea europeană


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-sula-prioritatea-zero-trebuie-sa-fie-integrarea-europeana-8004_1095341.html

Cea mai bună strategie de asigurare a păcii și securității în Republica Moldova este cea pusă pe o bază diplomatică, cu instrumente și abordări corespunzătoare. Important e să ai și parteneri de încredere alături. Iar integrarea europeană trebuie să fie prioritatea zero pentru întreaga echipă de guvernământ, a relevat Ion Sula, ex-Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, președintele Partidului Social Democrat European, în cadrul dezbaterii publice „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Important este să se înțeleagă că exercițiul integrării europene nu poate fi realizat „de unul singur”. Guvernarea trebuie să organizeze efortul tuturor actorilor în interesul dezideratului în cauză, consideră liderul de partid. „Mesajul trebuie adus la cetățeni. Astăzi spațiul public e plin de dezinformare și dacă pe segmentul respectiv nu se face lumină, există marele risc ca la următoarele alegeri la putere să vină forțe ostile integrării europene”, a relevat el.

Menționând că este mult de lucru, vorbitorul a invocat că încă acum jumătate de an guvernul precedent a decis să creeze funcții de adjuncți ai secretarilor generali pentru integrare, dar până acum niciun minister nu și-a completat schema de personal. „Consider că trebuie de bătut alarma. Astăzi noi avem experți, profesioniști pe domeniu în Republica Moldova. Dacă nu-i are PAS-ul, las”să ia din altă parte – nu neapărat din echipa noastră politică. Cei mai buni trebuie să fie înrolați astăzi. Într-așa fel, încât să ne mișcăm”.

Unul dintre obiective este armonizarea legislației. Altul este valorificarea dreptului de a extinde lista de produse exportate în Uniunea Europeană. „Vrem să investim, să producem, dar nu ne gândim la export. Piața rusă deja nu mai este relevantă pentru noi – chiar și din punct de vedere logistic există atâtea impedimente. Iar în ultimul an și jumătate nu s-a făcut, practic, nimic pentru a avansa în statutul de care dispunem.”

Vorbitorul a apreciat faptul că Republica Moldova are prieteni și susținători în Parlamentul European, iar conjunctura creată de războiul Rusiei în Ucraina a făcut ca țara să obțină statutul de candidat la Uniunea Europeană. „Nu ar fi trebuit să avem restanțe în implementarea acelor condiționalități, pe care le avem, comparativ cu Georgia și Ucraina. Ar fi trebuit să fim cu un pas înainte – cum a fost în 2014-15-16... La acea vreme am fost lideri! Toți ne întrebau pe noi: de unde experiența? – S-a dorit și s-a făcut”.

Ion Sula a făcut apel la abandonarea intereselor înguste de către actorii politici. „Să ne axăm pe viitorul Republicii Moldova, pe integrarea în Uniunea Europeană”.

Dezbaterea la tema „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”, este ediția a 274-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.