logo

Ion Ștefăniță: Moldova are un patrimoniu bogat, dar nevalorificat


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-stefanita-moldova-are-un-patrimoniu-bogat-dar-nevalorificat-7967_1048974.html

Republica Moldova are un patrimoniu divers, bogat și cu potențial, doar că acesta rămâne nedescoperit. Potențialul turistic al patrimoniului nu este valorificat, iar în consecință nu se explorează la maxim valoarea lor economică. Opinia a fost exprimată de directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit lui, este important ca generația tânără, dar și societatea în ansamblu să fie educată în spiritul unei atitudini responsabile față de patrimoniul cultural și să învețe despre valoarea economică pe care o poate aduce acesta. „Prin intermediul acestui patrimoniu noi putem dezvolta satele noastre, orașele noastre, țara noastră”, consideră Ion Ștefăniță.

Potrivit directorului general AIRM, în Republica Moldova a existat o indiferență totală față de tot ce înseamnă patrimoniu cultural și natural, mai multe situri fiind într-o situație avansată e degradare. Însă, după 2010 încoace, acestora „le-a fost stabilit diagnosticul”, iar pentru a fi „tratate” e nevoie de resurse umane profesioniste. În acest context, el a îndemnat tinerii care fac studii în Moldova în domeniul patrimoniului cultural să-și continue formarea profesională în Franța, unde sunt peste 20 de universități care oferă această posibilitate, apoi să se întoarcă în țară și să pună în practică cunoștințele acumulate.

Un pas în acest sens a fost și vizita de documentare și formare profesională în Departamentul Vendee, Franța, în perioada 12-16 mai, a unui grup de unsprezece persoane, printre care și studenți masteranzi în patrimoniu istoric și turism cultural la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Ei au avut posibilitatea să afle cum are loc managementul celor șase situri istorico-culturale din respectivul Departament și nu doar. „Exemplele pozitive descoperite în Franța acum le cunosc și studenții din Moldova. Pentru ei a fost o resetare națională în acest domeniu. Noi în domeniul culturii avem nevoie de oameni pregătiți”, a spus Ion Ștefăniță.

Directorului general AIRM susține că în Departamentul Vendee, turismul este activitatea numărul unu, având anual o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de euro. Litoralul de care dispune are 250 de km și este arie protejată. Anual aici au loc peste 1500 de evenimente, festivaluri, concerte.

„Turiștii lasă bani ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a Departamentului. Această lecție a valorii economice a patrimoniului trebuie să o învețe toți din Republica Moldova, funcționari la nivel înalt și cei locali, persoanele fizice. Toți pot învăța de la francezi aceste elemente care noi ne facem că nu le observăm. Trebuie să gândim motivat, să suflecăm mânicile și să dezvoltăm statul”, a conchis Ion Ștefăniță.