România dă dovadă de o deschidere totală pentru a susține Republica Moldova în drumul său de integrare europeană și acest lucru se vede clar în cadrul proiectelor pe care le susține. Acesta e un mare avantaj și o oportunitatea care trebuie obligatoriu valorificată. O declarație în acest sens a fost făcută de Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Avem oportunități foarte mari datorită colaborării cu România, inclusiv în contextul integrării europene, aplicarea la fondurile europene. Avem încă foarte mult de lucru la sincronizarea activităților noastre, inclusiv la nivel de ministere, instituții medicale. Avem totuși două sisteme asemănătoare, dar diferite, cu o foaie de parcurs a fiecăruia. Într-adevăr, ele sunt și foarte asemănătoare. Inclusiv, lipsa barierei lingvistice pentru colegii noștri care participă în aceste discuții, colaborări, este un avantaj foarte mare. Respectiv, sigur că noi vom utiliza fiecare oportunitate de coparticipare împreună cu colegii din România la activități, evenimente”, a spus Ion Prisăcaru.
Potrivit secretarului de stat, există o mare deschidere, inclusiv la nivel politic, și există exemple concrete în acest sens. „Acum în cadrul acordului de grant dintre România și Republica Moldova, de 100 de milioane de euro, în etapa a doua există și componenta „sănătate”. Avem un proiect pe care Guvernul Republicii Moldova l-a aprobat, așteptăm acum și aprobarea Guvernului României, în valoare de 3 milioane de euro care presupune procurarea a 200 de mașini pentru asistența medicală primară. Aceste exemple sunt foarte multe, avem o deschidere foarte bună din partea colegilor din România”, a declarat Ion Prisăcaru.
Ion Prisăcaru spune că în eventualitatea începerii negocierilor de aderare, experiența României este de mare folos pentru Republica Moldova și în acest sens deja se colaborează pentru a alinia sistemele de sănătate la standardele internaționale.
„Împreună parcurgem anumiți pași pentru a atinge aceste standarde. Aspecte importante care sunt luate în considerare țin de siguranța pacienților, siguranța transfuzională, siguranța preparatelor transfuzionale, ceea ce ține de respectarea legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal, tot ce ține de respectarea legislației privind transplantul de organe și țesuturi. Acestea ar fi direcțiile pe care colaborăm cel mai mult. Aici, de fapt, suntem novice, deși au fost multe realizări în acest domeniu în ultimii ani”, a declarat Ion Prisăcaru.
Ion Prisăcaru se arată convins că prin continuarea colaborărilor cu România, dar și cu alte țări, Republica Moldova se va alinia rapid la standardele europene și sistemul medical va fi unul competitiv.
Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.