logo

Ion Perju: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-perju-noi-importam-carnea-care-este-crescuta-cu-7966_1071119.html

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, susține că își dorește revitalizarea sectorului zootehnic astfel încât Republica Moldova să înceapă să exporte nu doar cereale, dar și produse cu valoarea adăugată sporită cum ar fi carnea și produsele lactate. Potrivit lui, în prezent Republica Moldova importă carne care este crescută în alte țări cu materie primă importată din Moldova. Potrivit lui, o astfel de situație nu este oportună și trebuie schimbată abordarea în acest domeniu, transmite IPN.

„Astăzi exportăm cereale care constituie materie primă și importăm produse cu valoare adăugată sporită. Exportăm cereale și importăm carne și produse lactate. Ne propunem ca sectorul zootehnic să fie revitalizat, să nu exportăm cereale, dar să le transformăm în carne și produse lactate și alte produse cu valoare adăugată sporită. Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Republica Moldova”, a declarat Ion Perju la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

De asemenea, ministrul a afirmat că pentru anul 2020 nu sunt prognozate riscuri în ceea ce privește recoltele și aprovizionarea populației cu produse alimentare. Dar, potrivit lui, depinde foarte mult cum vor fi condițiile climaterice pe parcursul anului. „Se fac deja unele examinări, spre regret nu sunt cele mai bune prognoze pentru următoarele două, trei săptămâni”, a menționat Ion Perju.

Potrivit lui, în stratul de suprafață a solului umiditatea este foarte scăzută, iar pe alocuri lipsește. „De aceea, am vorbit despre modificările în legislație care ar permite utilizarea la maxim a sistemelor de irigare la scară mică”, a continuat ministrul. Ion Perju susține că agricultura nu poate avansa fără un sector de irigații bine dezvoltat. Ministrul dă asigurări că va lua măsurile necesare iar consumatorul final să nu fie afectat în ceea ce privește produsele strict necesare.

Totodată, ministrul anunță că din cele 517 companii care s-au înscris pentru a fi verificate de către experții ruși și pentru a obține permisiunea de a exporta pe piața rusă, aproximativ 100 de companii au anunțat că nu au volumele necesare pentru a face exporturi în Federația Rusă. Alte 40-50 de companii produceau alte produse decât cele solicitate de partea rusă. Alte aproximativ 100 de companii nu aveau niciun pom sădit, nu se ocupau în genere cu agricultura, erau pur și simplu companii de transport sau intermediare despre care nu se știe de unde iau marfa. „Respectiv, numărul de bază din ce 517 companii inspectate a fost 69 de companii care au întreg lanțul valoric. Adică, și produc, au și spații de depozitare, au case de ambalare, sortare și tot ei se ocupă cu exportul. Plus, 189 de companii care produc, dar nu vor să-și bată capul de export”, a declarat Ion Perju. În concluzie, autorităților ruse le-a fost transmisă o listă de 207 companii noi cu solicitarea ca să fie introduse în lista de exporturi către piața rusească. Ministrul anunță că actualmente vor exista circa 340 de companii moldovenești care vor exporta fructe și legume în Federația Rusă fără taxe vamale.

De asemenea, ministrul spune că Republica Moldova a solicitat anterior majorarea cotelor de export a prunelor, cireșelor și cerealelor către Uniunea Europeană, însă și UE a cerut majorarea cotelor de import în Republica Moldova a cărnii de găină, a celei de porc și a zahărului. „Și este destul de dificil să crești cota de import la zahăr atunci când stai în depozit cu 80 de mii de tone de zahăr pe care nu-l poți exporta. Noi avem o situație dificilă pe piața zahărului pentru că în UE s-a exportat destul de puțin”, a concretizat ministrul.