logo

Ion Jigău: În viitorul Parlament ar putea să nu intre niciun candidat independent


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-jigau-in-viitorul-parlament-ar-putea-sa-nu-intre-niciun-candidat-independent-7978_1047159.html

În viitorul Parlament, format după alegerile din 24 februarie, există probabilitatea să nu acceadă niciun candidat independent, mai ales în contextul în care există doar un singur tur de alegeri. Părerea a fost exprimată de Ion Jigău, director al companiei de cercetare sociologică C.B.S.-RESEARCH, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie”, ediția a 108-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Capacitățile de mobilizare a partidelor sunt mult mai mari în comparație cu un candidat independent, indiferent de circumscripție și aceasta mă face să cred că niciun candidat independent nu va reuși să câștige o circumscripție uninominală. Însă, rămâne de văzut ce va urma”. Ion Jigău a mai spus că după cum au arătat alegerile locale noi din Chișinău, ultima săptămână de campanie electorală este decisivă și cel mai probabil oamenii se vor mobiliza chiar în ultima zi.

Ion Jigău a emis ideea de scenariu post-electoral care ar presupune socialiștii ar putea guverna o perioadă oarecare pentru a-i „vaccina pe moldoveni de socialism în genere”. Totodată, el a adus aminte că în Moldova „există o practică de traseism politic nemaiîntâlnită în lume, lucru care mă face să cred că după alegeri totul va fi ok”.

Directorul C.B.S.-RESEARCH a menționat că, în linii mari, sondajele publicate conturează același tablou, deși între sondaje există diferențe, care sunt urmare metodologiei diferențiate utilizate. Oricum, ordinea este aproximativ aceeași în toate sondajele și peste tot este un număr mare de indeciși. „Există un fenomen numit „spirala tăcerii”, care este cea mai mare la socialiști, urmați de PDM și Partidul „Șor”, care „probabil va trece baremul de 6%”. De asta cred că atât democrații, cât și socialiștii, și Partidul „Șor” ar putea să ia mai mult decât prezic sondajele. E greu de spus, din cauza că noi nu știm cu siguranță care va fi prezența vot, pe motiv că prezența se prezice cel mai greu. Este social corect să participi la votare și, de regulă, oamenii spun că o să participe la votare și cu siguranță vor ieși la vot, dar în realitate nu întotdeauna iese”, a notat Ion Jigău.

Potrivit lui, trendurile sunt oscilatorii – socialiștii, într-un fel, în timpul campaniei, au scăzut ușor, iar Partidul Democrat și Blocul ACUM variază, fiind cam la același nivel. „Per total, eu înclin să cred că, cel puțin cu electoratul de acasă, PDM va întrece ACUM pe lista națională. Este greu de prognozat și de spus ce se va întâmpla pe circumscripțiile uninominale din cauza că se cere un efort mai mare din punct de vedere sociologic și este greu de spus ce se va întâmpla acolo. Dar, spre exemplu, în Barometrul Opiniei Publice noi am formulat o întrebare vizavi de circumscripțiile uninominale și electoratul înclină pe primul loc să voteze candidații socialiștilor, după care vin independenții, urmați de PDM”, opinează directorul C.B.S.-RESEARCH.

Referindu-se la specificul atmosferei electorale, Ion Jigău, a remarcat că lupta politică se duce în teren, lucru care nu s-a făcut din 1990 încoace, ci doar puțin în 1994. Potrivit lui, ideea unui singur tur în sistemul mixt nu este tocmai inspirată, fiind mai bine dacă erau două tururi. „Eu sper că după acest exercițiu conform sistemului electoral mixt, în politica moldovenească vor apărea fețe noi pentru că circumscripțiile uninominale au lansat totuși o serie de oameni noi absolut, ceea ce este un factor bun ca atare. Deși,vedem partide care constau dintr-un singur buzunar unde este ștampila și în această campanie care nu a fost tocmai un bun fenomen pentru Moldova, din cauza că lupta politică nu există ca atare sau poate lua forme nu tocmai benefice pentru țară”, a spus Ion Jigău.

Ion Jigău a remarcat că acum oamenii trebuie să facă o alegere cât mai conștientă. Ei au de ales între aceleași liste de partid care au existat până acum și o mulțime de candidați pe circumscripții uninominale unde sunt o mulțime de fețe noi, dar, cu mici excepții, fără experiență politică. „Acest exercițiu este benefic pentru politicienii noi, deoarece aceștia vor căpăta experiență politică și vor lua după ei o bună parte din oamenii de pe teren, în felul acesta contribuind la creșterea culturii politice”, a spus directorul companiei de cercetare sociologică C.B.S.-RESEARCH.

Dezbaterea „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.