logo

Ion Dron: Societatea civilă trebuie să stea cu ochii pe guvernare


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-dron-societatea-civila-trebuie-sa-stea-cu-ochii-pe-guvernare-7978_1018722.html

Preşedintele Asociaţiei Justiţie şi Dreptate, Ion Dron, susţine că societatea civilă este cea care trebuie să stea cu ochii pe guvernare, s-o critice, să facă presiuni, dar şi să elaboreze proiecte, în formă de strategii şi programe concrete pe care să le înainteze. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică „Guvernarea pro-europeană: „chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova la care au participat reprezentanţii mai multor platforme ale societăţii civile din Moldova.

Ion Dron a declarat că în toate crizele politice de până acum este şi partea bună pentru că, în comparaţie cu acum 4 ani, au crescut rândurile celor care critică guvernarea şi a fost mobilizată societatea civilă. În prezent, membrii societăţii civile încearcă să găsească un numitor comun, unindu-se pe orizontală pentru a cere guvernării lucruri concrete.

„În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, noi avem obligaţia să trecem de la lozinci la elaborarea proiectelor concrete şi de aici să găsim posibilitatea şi formele de promovare a iniţiativelor noastre. Dacă noi suntem mai buni ca dânşii în domeniul de reformă a justiţiei, a procuraturii, trebuie să venim cu programe de alternativă”, a spus Ion Dron.

Preşedintele asociaţiei a mai spus că, în domeniul justiţiei, noua guvernare nu a propus nimic nou în comparaţie cu ceea ce a fost acum 20 de ani. „Trebuie să fim cu ochii pe ei. Trebuie să le spunem că nu-i credem şi că nu au capacitatea să ne realizeze aşteptările noastre. Trebuie să le spunem că nu mai trăim cu iluzii şi de aici să găsim formele şi metodele de a face presiuni. Dar până a face presiuni trebuie să venim cu proiectele noastre care în opinia noastră sunt mult mai bune”, a mai spus Ion Dron.

Dezbaterea publică cu tema: „Guvernarea pro-europeană: „chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, este ediţia XXXVII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.