logo

Ion Dron: Pentru a schimba ceva nu este suficient de schimbat doar oamenii


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-dron-pentru-a-schimba-ceva-nu-este-suficient-de-7978_1024005.html

Pentru a obţine schimbări în Republica Moldova nu este suficient doar de a schimba oamenii, ci întregul sistem. Constatarea a fost făcută de către avocatul Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

„Noi considerăm că dacă schimbăm oamenii se vor schimba şi lucrurile. Occidentalii gândesc altfel. Nu trebuie de schimbat oamenii, dar sistemul. Dacă nu schimbăm sistemul, oricât am schimba oamenii, totul rămâne la fel. La fel, nu putem să schimbăm sistemul lăsând oamenii vechi. Este necesar de schimbat şi una şi alta, trebuie schimbate şi regulile de joc”,a precizat Dron.

Juristul consideră că învestirea unui aşa-zis guvern tehnocrat cu un premier apolitic ar fi un dezastru. „Un guvern cu un prim-ministru neafiliat, este o utopie. Un guvern trebuie să aibă susţinere politică. Cum vor trece atunci în Parlament proiectele de legi? Am trecut deja prin experienţa unui astfel de Guvern, cel condus de Gaburici, care a fost un eşec””, a  declarat Dron.

Ion Dron susţine că nici instituţiile statului nu pot fi cu totul în afara politicii, după cum pretind unii. „Partidele ajunse la guvernare trebuie să implementeze oamenii săi pentru a-şi promova politicile. Altceva este că trebuie să se respecte principiul separării puterilor în stat, ceea ce la noi nu se întâmplă. Dacă candidatul la funcţia de procuror general stă în anticamera preşedintelui Parlamentului, după desemnarea sa, în realitate preşedintele Parlamentului este cel care trebuie să stea în anticamera procurorului general, dacă este nevoie”, a opinat președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice.