logo

Ion Dron: Acordul de constituire a unei alianţe are puţină valoare, nu este un document serios


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-dron-acordul-de-constituire-a-unei-aliante-are-putina-7978_1023663.html

Orice acord încheiat dintre mai multe partide care au format alianţe de guvernământ şi care urmează să mai formeze are puţină valoare pentru cetăţeni, acesta nu este autentificat şi înregistrat nicăieri, respectiv, un astfel de document nu poate fi luat în serios. O astfel de opinie a fost expusă de către Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare”, organizată de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Acest acord are puţină valoare pentru noi, cetăţenii. Eu citesc fără nicio încredere ceea ce este acolo, deoarece de 6 ani mi-au arătat că semnează de formă. O să vedeţi că ceea ce e scris în acord e una, ceea ce e în programul de guvernare e alta, în programele partidelor e a treia, iar în gânduri e cu totul altceva. Documentul nu are nicio valoare juridică. Nu ştiu dacă în Germania sau în alte state astfel de acorduri sunt înregistrate undeva şi au o valoare, dar în România alianţele formate se înregistrează la Tribunal, şi aceasta îi dă o greutate. La noi ce valoare poate avea o semnătură demonstrat[ ]n public, dacă noi ştim că discuţiile adevărate au loc la subterană?”, a întrebat Ion Dron.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice spune că nu crede şi nu poate să fie un mesager în faţa cetăţeanului simplu pentru actuala guvernare în temeiul unui draft de acord propus de Partidul Democrat. „Ei nici programul de guvernare nu-l respectă. Noi ar trebui să fim mai precauţi nu la ceea ce scrie acolo, ci la felul cum ei discută. Care este politica de plată a pensiilor, care este politica de finanţare a educaţiei? Să spună totul public, să invite presa. Ei vor să discutăm pe marginea unei maculaturi, nu este un acord serios”, a subliniat Ion Dron.

Juristul a făcut un apel către toţi deputaţii ca aceştia să semneze un „Pact al justiţiei” care să ducă la reformarea reală a domeniului, la schimbarea radicală a sistemului, să renunţe la partajarea politică a funcţiilor de procuror general, de ministru al justiţiei, de director al Centrului Naţional Anticorupţie şi altele.

Totodată, Ion Dron mai spune că situaţia se poate schimba în bine, dacă vor fi schimbate regulile de joc în societate. „Trebuie schimbat sistemul de apariţie a partidelor, să vedem care sistem electoral este potrivit pentru Moldova, ce formă de guvernare este potrivită.  Actualmente, eu fac o tentativă de a forma un grup de lucru pentru elaborarea unui studiu privind sistemul politic şi electoral din Moldova. Am făcut un apel deja să se ofere o oră de dezbateri pentru societatea civilă la televiziunea publică”, a spus Ion Dron menţionând că doar aşa pot fi schimbate lucrurile care merg prost.

Dezbaterea publică: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare” este ediţia a 44-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel.