logo

Ion Dodon: Sistemul e-rețeta va fi implementat la nivel național de la 1 aprilie 2024


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-dodon-sistemul-e-reteta-va-fi-implementat-la-7967_1102028.html

Sistemul e-rețeta va fi implementat la nivel național de la 1 ianuarie 2024. O spune directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon. Potrivit șefului CNAM, sistemul va facilita mult munca medicilor, a farmaciștilor, va îmbunătăți calitatea actului medical, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să piardă timpul pe la ușile medicilor pentru a prelua rețeta. Ion Dodon spune că acum sistemul este testat, iar medicii și farmaciștii sunt instruiți în privința digitalizării procesului de eliberare a unei rețete, notează IPN.

Directorul CNAM spune că sistemul e-rețeta va economisi timpul pacienților și medicilor și va exclude erorile umane la prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor medicale.

„Acum sistemul este testat în diferite raioane ale țării. Termenul de intrare în vigoare a sistemului este 1 aprilie 2024, până atunci noi trebuie să testăm sistemul, dacă apar erori, să fie corectate. De asemenea, trebuie să instruim medicii, farmaciștii și să le explicăm cum va funcționa acest sistem. El are foarte multe beneficii pentru populație. Acest sistem trebuie să ducă la îmbunătățirea actului medical, la debirocratizare, oamenii să nu mai stea pe sub uși pe la medici, să nu se dubleze consultațiile, atât la specialiști, cât și la medicii de familie”, a spus șeful CNAM, Ion Dodon, în cadrul emisiunii „În spațiul public” de la Radio Moldova.

Șeful CNAM mai spune că grație sistemului electronic e-rețeta pacienții vor avea acces mai ușor la rețete, deoarece va fi extins dreptul de prescriere a produselor farmaceutice compensate pentru mai multe categorii de medici. De asemenea, medicamentele și dispozitivele compensate prescrise vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

„De la 1 aprilie, de când va intra în vigoare sistemul, va avea dreptul să prescrie rețeta nu doar medicul de familie, dar și specialiștii din secțiile consultative, persoanele care fac parte din echipa medicală de îngrijire la domiciliu, medicii de la primiri-urgente. Acum pacientului i se prescrie o rețetă pe hârtie, el merge la farmacie, lasă hârtia și ia medicamentul. Dar avem cazuri când farmacia nu dispune de toate medicamentele necesare, o parte din medicamente sunt la farmacia de peste drum, ce să facă omul? Nu poate rupe rețeta în două, trebuie s-o lase într-o singură unitate. Acum, în sistem va fi prevăzut ca pacientul să valorifice rețeta în două sau trei tranșe. De asemenea, pentru medicamentele compensate parțial, oamenii vor putea plăti în tranșe, dacă nu au azi toți banii necesari”, a explicat directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

CNAM a lansat în 2023 procesul de implementare a Sistemului informațional „e-rețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, care se află în prezent în faza de testare la nivel național.