logo

Ion Chicu cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale și a turului II


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-chicu-cere-anularea-rezultatelor-alegerilor-prezidentiale-si-a-8013_1108416.html

Ex-premierul Ion Chicu, care a candidat din partea Partidului Consolidării și Dezvoltării la funcția de președinte, cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a turului II de scrutin. Într-o conferință de presă, acesta a anunțat că a depus o cerere în acest sens la Curtea de Apel Chișinău, transmite IPN.

Ion Chicu a menționat că alegerile prezidențiale nu au fost libere și democratice, dar au fost fraudate, iar organele electorale, inclusiv Comisia Electorală Centrală, i-ar fi încălcat drepturile în calitate de candidat. Potrivit lui Ion Chicu, colegii săi din PCDM, pe parcursul campaniei electorale și nemijlocit în ziua alegerilor, au monitorizat activitatea organelor electorale, depistând multiple încălcări în acest sens.

„Vin cu această adresare și cu această informație, în calitate de fost candidat pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie și fac această adresare reieșind din faptul că organul electoral central, Comisia Electorală Centrală, nu a asigurat desfășurarea alegerilor libere și democratice, iar rezultatul lor este viciat și fraudat. Respectiv, consider că drepturile mele de candidat și ale cetățenilor care m-au susținut, precum și pe alți candidați, au fost încălcate flagrant de către CEC și alte organe electorale inferioare”, afirmă liderul PCDM.

Potrivit lui Ion Chicu, formațiunea sa și alți concurenți electorali au depus în ziua scrutinului contestații, care urmau să fie examinate și soluționate în aceeași zi, după cum prevede legislația electorală. Însă, organele electorale au admis încălcarea flagrantă a legii, lăsând fără examinare faptele de încălcare sesizate, a accentuat politicianul.

Ex-premierul a precizat că nu au fost examinate sesizările cu privire la faptele ilegale admise de către reprezentanții concurentului electoral Maia Sandu, candidat PAS. Ar fi vorba despre utilizarea resurselor administrative, în opini lui Chicu. „Atât CEC, cât și celelalte organe electorale ierarhic inferioare, prin intermediul funcționarilor electorali subordonați politic, deși au fost sesizate și s-a solicitat intervenția lor pentru restabilirea legalității, au admis ilegalități”, susține fostul candidat.

Astfel, Ion Chicu solicită în instanța de apel anularea, în totalitate, a hotărârii CEC din 23 octombrie cu privire la centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru funcția de președinte și cu privire la organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. Politicianul a subliniat că așteaptă de la Curtea de Apel Chișinău o decizie legală, și nu una politic dictată.

În cadrul alegerilor prezidențiale, Ion Chicu a acumulat 2,06% din sufragii.