logo

Ion Bunduchi, despre informația diseminată de jurnaliști și bloggeri


https://www.ipn.md/index.php/ro/ion-bunduchi-despre-informatia-diseminata-de-jurnalisti-si-bloggeri-8004_1077214.html

Nu vom putea pune stavilă fluxului de știri false sau propagandei, dacă cetățeanul singur nu va putea să facă diferența dintre o știre falsă și una adevărată. De această părere este Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, pe care a expus-o la dezbaterea electorală „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ion Bunduchi spune că în Republica Moldova sunt o mulțime de instituții media care nu împărtășesc valori jurnalistice și nici nu prea au motivație economică pentru a urma un cod deontologic.

Potrivit expertului, în aceste alegeri, doar o parte din presă și-a urmat misiunea firească să informeze despre toate elementele unui proces electoral, astfel încât cetățeanul să voteze informat și conștient. Despre o altă parte a mass-mediei din Moldova, Ion Bunduchi sunt că sunt cutii de rezonanță pentru anumiți concurenți electorali. „Din păcate, au făcut lucrul concurenților ori continuă să facă lucrul concurenților electorali și nu misiunea firească pe care o au”.

Ion Bunduchi mai subliniază că jurnalismul este o profesie deschisă, iar jurnalistul se deosebește de alți creatori de conținut prin faptul că înainte de a publica informația, mai întâi o verifică, făcând excepție jurnaliștii care își propun să dezinformeze intenționat. El a făcut referire la țările scandinave, menționând că acolo, în campaniile electorale, bloggerii au devenit cei mai corecți în informarea publicului, și tot de acolo a pornit tendința de a-i recunoaște pe bloggeri ca o parte din media. Totuși, atitudinea, de la om la om, rămâne a fi diferită față de aceștia, consideră expertul APEL.
„Câți jurnaliști avem care publică fără să verifice informația la veridicitate? Iată de ce, în opinia mea, nu ar trebui să fim foarte categorici privind activitatea de blogger comparativ cu jurnalismul instituționalizat”, conchide Ion Bunduchi.

Dezbaterea publică „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, este ediția a 6-a din ciclul „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.