logo

Investitorii străini vor veni în Moldova dacă li se vor crea condiţii mai bune, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/investitorii-straini-vor-veni-in-moldova-daca-li-se-vor-7966_1018618.html

Investitorii străini consideră că pot avea o activitate eficientă în Moldova doar dacă Guvernul va crea condiţii pentru atragerea investiţiilor cel puţin asemănătoare celor din România, Slovacia, Ungaria, Polonia, Serbia ori Muntenegru. Opiniile investitorilor străini au fost colectate de către expertul Viorel Chivriga, autorul studiului „Atragerea investiţiilor străine directe în Republica Moldova: analiza impedimentelor”, efectuat la comanda Asociaţiei pentru Politică Externă şi prezentat în cadrul unui club de presă la IPN.

Condiţiile pe care şi le doresc investitorii constau în infrastructură adecvată, acces la resurse financiare şi sprijin administrativ. Viorel Chivriga spune că în ţările menţionate investitorilor li se aplică taxe mai mici, li se oferă finanţare directă pentru fiecare loc de muncă deschis, preţuri mai mici la serviciile de infrastructură şi energie electrică, spaţii industriale noi/modernizate cu toată infrastructura necesară. Expertul remarcă faptul că un rol important revine asigurării securităţii şi protecţiei investitorilor, previzibilităţii în afaceri şi regulilor unice de joc pentru toată comunitatea de afaceri, aplicării legii şi neimixtiunea statului în afacerile private.

Instabilitatea politicilor bugetar-fiscale este unul din factorii majori de risc pentru afacerile investitorilor. Viorel Chivriga spune că instituţiile de control din ţară au acum drept sursă de venit un plan de amenzi şi sancţiuni financiare, iar aceste practici reduc considerabil din interesul manifestat de investitori pentru Republica Moldova. Constrângerile pentru mediul de afaceri se amplifică şi astfel reduc simţitor din atractivitatea investiţională. Şi imaginea ţării peste hotare aduce deservicii clare statului. Sărăcia în topurile internaţionale, conflictul armat îngheţat şi lipsa informaţiei sunt exemple plauzibile în acest sens.

Viorel Chivriga recomandă elaborarea şi aprobarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea zonelor antreprenorialului liber şi a parcurilor industriale, punerea în aplicare a strategii destinate dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii bazate pe principiile iniţiativei în favoarea întreprinderilor mici, dezvoltarea unui climat de investiţii atractiv şi stabil prin abordarea condiţiilor instituţionale, juridice, fiscale şi de alt tip şi perfecţionarea legislaţiei investiţionale şi de export, în special pentru eliminarea barierelor pentru mediul de afaceri, optimizarea sistemului de control de stat, dezvoltarea pieţei de capital.

Clubul de presă a fost organizat de APE în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare NATO în Moldova, cu sprijinul Think Tank Fund – Open Society Foundations şi al Fundaţiei Est Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.