Întreprinzătorii reclamă calitatea proastă a aparatelor fiscale
https://www.ipn.md/index.php/ro/intreprinzatorii-reclama-calitatea-proasta-a-aparatelor-fiscale-7966_960852.html
Reprezentanţii întreprinderilor mici susţin că obligativitatea de a utiliza aparatele de casă cu memorie fiscală, chiar şi în condiţiile în care operează foarte rar cu bani cash, constituie o piedică suplimentară în dezvoltarea micului business, practicată de stat. În acelaşi timp, fiscul susţine că acestea sunt necesare mai ales pentru a proteja consumatorii de mărfuri necalitative.
Potrivit unor şefi de întreprinderi mici, deşi utilizează rar aparatele de casă portabile, ei sunt nevoiţi să le menţină permanent în funcţiune, ceea ce comportă cheltuieli suplimentare de timp şi resurse, iar în cazul în care nu le-au reactivat la timp, sunt obligaţi să meargă pentru această procedură la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS).
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful Direcţiei control şi contestaţii al IFPS, Viorel Dandara, a declarat că aparatele de casă sunt indispensabile activităţii de întreprinzător, deoarece nu numai contabilizează operaţiunile fiscale, dar, în primul rând, garantează procurarea unor produse calitative. În caz contrar, în lipsa cecului, cumpărătorul nu poate acţiona în judecată unitatea de comerţ care i-a vândut marfa necalitativă. El susţine că R. Moldova trebuie să implementeze practica existentă în ţările baltice, unde fiecare vânzător din piaţă este dotat cu aparat cu memorie fiscală.
Potrivit lui Dandara, memoria fiscală se păstrează la maşinile de control, inclusiv cele portabile, chiar în condiţiile în care acumulatorul acestuia este descărcat. Sursa citată admite că unele aparate sunt mai puţin performante şi din acest motiv ar putea crea utilizatorilor unele probleme.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, a declarat pentru Info-Prim Neo că aparatele de casă utilizate în RM nu sunt introduse conform performanţei lor, ci conform ponderii agentului economic furnizor. Nu în zadar, susţine Roşcovan, lista acestora din Registrul unic se schimbă aproape la fiecare jumătate de an, deseori aparatele performante fiind înlocuite cu altele necalitative, care creează multiple probleme agenţilor economici. Potrivit sursei citate, schimbarea permanentă a tipurilor de aparate de casă nu se face în interesul statului, ci în interesul personal al celor care „se joacă cu aceste liste”.
Potrivit lui Roşcovan, situaţia existentă ar putea fi depăşită dacă recomandările şi considerentele privind tipul aparatului şi necesitatea introducerii lui în uz ar fi făcute publice, iar IFPS ar efectua un sondaj printre agenţii economici pentru a afla care aparat este comod în utilizare şi calitativ, fiind astfel eliminată înlocuirea lor frecventă.
În prezent, decizia privind introducerea sau scoaterea din utilizare a aparatelor de casă cu memorie fiscală aparţine nu IFPS, ci unei Comisii interdepartamentale, susţine Dandara.
La moment, dreptul de a nu folosi aparate de casă cu memorie fiscală îl au doar câteva categorii de agenţi economici, printre care fermierii, micile gospodării agricole individule, instituţiile de cult.