Întreprinderile industriale înregistrează cote mai scăzute ale volumelor de producţie
https://www.ipn.md/index.php/ro/intreprinderile-industriale-inregistreaza-cote-mai-scazute-ale-volumelor-de-prod-7966_961410.html
În primele 8 luni ale anului curent, întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de cca 12,9 mlrd. lei în preţuri curente, ceea ce reprezintă 94,3% din indicii înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna august, în raport cu august 2005 acest indice a atins 101,1%.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, diminuarea volumului producţiei industriale în perioada de raport comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a fost cauzată de reducerea volumului producţiei întreprinderilor cu următoarele activităţi principale: fabricarea vinului – cu 48% (deţinând o pondere de 10% în structura producţiei industriale, a cauzat micşorarea producţiei industriale totale cu 9,1%), fabricarea băuturilor alcoolice distilate – cu 28%, fabricarea produselor de tutun – cu 12%, fabricarea sticlei şi articolelor din sticlă – cu 7%, fabricarea hîrtiei şi cartonului – cu 8%, fabricarea de maşini şi echipamente – cu 6% etc.
În acelaşi timp, s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei industriale, care însă nu au atenuat pe deplin descreşterea producţiei în ramurile indicate mai sus. S-au înregistrat majorări la următoarele activităţi: tăbăcirea şi prepararea pieilor (de 1,8 ori); producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice (de 1,7 ori); fabricarea cimentului, varului şi ipsosului (cu 38 %); fabricarea de covoare şi preşuri (cu 26%); industria extractivă (cu 22%); fabricarea produselor finite din metal (cu 20%); aprovizionarea cu aburi şi apă caldă (cu 17%); tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei (cu 15%); industria metalurgică (cu 14%); fabricarea lacurilor şi vopselelor (cu 12%); fabricarea încălţămintei (cu 12%); producţia şi distribuţia energiei electrice (cu 8%).
Volumul producţiei întreprinderilor industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu s-a diminuat cu 19%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile cu următoarele activităţi: fabricarea apei minerale şi băuturilor răcoritoare (cu 23%); prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 18%); fabricarea nutreţurilor gata pentru animale (cu 16%); fabricarea berii (cu 13%); producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 8%) etc.