logo

Într-un an, peste 44 de mii de numere au fost schimbate la altă reţea


https://www.ipn.md/index.php/ro/intr-un-an-peste-44-de-mii-de-numere-au-fost-schimbate-la-alta-retea-7966_1013815.html

Timp de un an, de când în Republica Moldova există serviciul de portare a numerelor de telefon, 44,7 mii de numere şi-au schimbat reţeaua, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Dintre acestea, 90% sunt numere de telefonie mobilă şi 10% numere de telefonie fixă, transmite IPN.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor să îşi păstreze numărul de telefon atunci când decid să-şi schimbe furnizorul. Directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, menţionează că, în urma implementării portabilităţii numerelor, a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de telefonie şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care i-a făcut pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru a păstra abonaţii şi a atrage noi clienţi, prin oferte mai atractive, cu tarife avantajoase.

Încă până la lansarea portabilităţii numerelor, trei furnizori de telefonie mobilă şi un furnizor de telefonie fixă au propus noi oferte pe un termen de un an, care conţineau, în premieră pentru Republica Moldova, convorbiri telefonice nelimitate cu toate reţelele de telefonie din ţară, trafic de Internet mobil, SMS şi apeluri internaţionale la preţuri reduse. ANRCETI estimează că, după 1 iulie, furnizorii vor lansa noi oferte atractive pentru utilizatorii acestor servicii.

Timp de un an, cele mai multe numere noi în reţeaua sa a primit SA „Moldcell” – 24, 8 mii. Pe locul doi şi trei se află SA „Orange Moldova” şi SA „Moldteleom” („Unite”), care au primit în reţelele sale 8,03 mii şi, respectiv, 7,5 mii de numere noi.

Cele 4,3 mii de numere fixe au fost portate în reţelele a 18 furnizori de telefonie fixă. Dintre acestea, cele mai multe numere au fost portate către „Starnet Soluţii” SRL (2,3 mii), SA „Orange Moldova” (1,2 mii) şi „Arax-Impex” SRL (238). Specialiştii ANRCETI explică numărul nesemnificativ de portări pe segmentul telefonie fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice de a-şi porta numărul de telefon.

După implementarea portabilităţii numerelor, Republica Moldova s-a aliniat celor peste 70 de state ale lumii unde portabilitatea funcţionează de mai mulţi ani.