logo

Într-o scrisoare adresată Patriarhului Kiril, Mitropolitul Vladimir se îndoiește de viitorul relației cu Biserica Ortodoxă Rusă


https://www.ipn.md/index.php/ro/intr-o-scrisoare-adresata-patriarhului-kiril-mitropolitul-vladimir-se-7967_1100245.html

Mitropolia Moldovei nu a recepționat până astăzi un răspuns sau o reacție din partea Patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii la scrisoarea trimisă de către Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Întregii Moldove în adresa acestuia încă în luna septembrie. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Vadim Cheibaș, secretarul general al Mitropoliei Moldovei. Mitropolitul regretă susținerea de către Patriarhia Moscovei a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni și „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă.

În scrisoarea publicată pe portal deschide.md, se arată că circumstanțele tot mai presante „împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”. „Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor pro-ruse în Republica Moldova, determinată de apartenența la Patriarhia Moscovei, care, la rândul său, este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”.

Mitropolitul Vladimir menționează despre sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei (și a influenței sale în creștere) din partea guvernelor Republicii Moldova și României. „Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă”.

În scrisoare se menționează că soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – „într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și, desigur, tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. „Așa cum am spus mai sus, Mitropolia Chișinăului și a Moldovei poate doar urmări aceste transformări, căci orice intenție de a opri acest proces va fi percepută nu doar de societatea civilă, ci și de clerul și credincioșii noștri, care tot mai des se îndreaptă către România și Occident, ca fiind un pas subversiv și nepopular, întrucât nimeni nu poate nega factorii istorici, iar întârzierea acestui proces prelungește agonia celor care doresc să-l oprească”.

O altă tendință care preocupă poporul și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – se arată în scrisoare – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. „Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”. Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda ortodoxia”, se menționează în scrisoare.

Mitropolitul Vladimir îl întreabă pe Patriarhului Kiril cum poate fi evitată prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția Mitropoliei, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? Cum pot fi menținute relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între cele două țări? Ce să facă în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facă atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos, se mai arată în textul scrisorii adresate Patriarhului Kiril.