logo

Interzicerea unor emisiuni nu este suficientă pentru a opri propaganda străină, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/interzicerea-unor-emisiuni-nu-este-suficienta-pentru-a-opri-propaganda-7978_1035372.html

Interzicerea difuzării unor emisiuni pe teritoriul Republicii Moldova nu este suficientă pentru a opri propaganda străină pe teritoriul Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Vlad Ţurcanu, fostul purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Nicolae Timofti, susţine că problema propagandei străine trebuie să aibă o abordare mai complexă. „Această problemă nu poate fi soluţionată doar de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Trebuie implicare şi alte instituţii, cum ar fi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe etc. Nu cred că propaganda externă se va rezolva doar cu o simplă limitare a unor programe în spaţiul audiovizualului. Această problemă ţine de securitatea naţională. Parlamentul a tergiversat adoptarea Strategiei privind Securitatea Naţională, iar azi aflăm că preşedintele Igor Dodon a retras documentul, fapt care trezeşte nedumeriri”, a spus Ţurcanu.

Fostul purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Valeriu Reniţă, de asemenea consideră că interzicerea unor emisiuni nu este suficientă pentru a opri propaganda străină: „Fenomenul este unul complex şi nu poate fi abordat printr-o singură lege. Este nevoie de lărgit abordarea şi de instrumente cu susţinere financiară. În unele cazuri informaţia devine toxică”.

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, unul din co-autorii proiectului de lege ce ţine de contracararea propagandei străine, a declarat că era nevoie de o iniţiativă în acest sens, deoarece nu existau pârghii pentru blocarea propagandei străine. Potrivit parlamentarului, anterior a existat un proiect de lege în acest sens, care stipula interzicerea difuzării în întregime a nor programe TV din afara ţării, iar actualul proiect este unul flexibil şi aşteaptă o abordare pozitivă din partea organizaţiilor de presă.