Interviu cu Iurie Ciocan, președintele PSD România în Republica Moldova și candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul de la București.
- Domnule Ciocan, degrabă, în România, vor avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare. În calitate de reprezentant al PSD România, ce acțiuni pentru alegătorii români din Republica Moldova aveți de gând să întreprindeți?
Iurie Ciocan: Într-adevăr, ne aflăm astăzi în plină campanie electorală pentru două scrutine extrem de importante pentru România. Este vorba despre alegerile prezidențiale, care vor avea loc în 24 noiembrie, dar și cele parlamentare, care se vor desfășura cu o săptămână mai târziu, pe 1 decembrie 2024.
Scopul meu și al echipei pe care o conduc aici este să mobilizăm și să motivăm cetățenii români din afara granițelor României să participe activ la alegeri și să-și facă vocea auzită la București, astfel încât să se simtă și ei reprezentați în structurile administrative ale statului român.
În același timp, vreau ca oamenii noștri să afle din prima sursă ce reprezintă PSD, care este programul său de țară și cum are de gând cel mai important partid din România să facă în așa fel, încât românii, indiferent unde se află, să se simtă protejați, ajutați și să se mândrească cu țara noastră România.
- Haideți să ne oprim un pic asupra alegerilor prezidențiale. Candidatul PSD pentru cea mai importantă funcție în statul român este domnul Marcel Ciolacu, liderul formațiunii de guvernământ și premierul României. Care este oferta sa pentru cetățenii români?
Iurie Ciocan: Am să încep prin a vă aduce la cunoștință că PSD a prezentat un amplu program de țară, extrem de bine structurat și foarte ambițios, pe care își propune să-l implementeze în următorul mandat parlamentar și prezidențial. Acest plan stabilește câteva priorități centrale – dezvoltare economică, reindustrializare, protecție socială și transformarea României într-o țară puternică, dezvoltată și influentă la nivel internațional.
Acest plan este deja în desfășurare și a început să fie implementat odată cu preluarea conducerii Guvernului de către Marcel Ciolacu, iar astăzi putem vedea cu ochiul liber saltul uriaș pe care l-a făcut România pentru atingerea acestor obiective.
Astăzi, România înregistrează o creștere economică constantă. Au crescul salariile, pensiile și alocațiile sociale. Se repară și se construiesc instituții de menire socială – școli, grădinițe, spitale regionale, cum este și cel din municipiul Iași, a cărui construcțuie a fost demarată recent.
În plus, se implementează proiecte de insfrastructură gigant, cum este construcția de autostrăzi și drumuri expres, are loc modernizarea infrastructurii feroviare, dezvoltarea transportului aerian, prin construcția unor noi aeroporturi și atragerea unor mari investiții în acest sector etc.
România a devenit, între timp, independentă energetic și a ajuns astăzi unul dintre cei mai mari producători de hidrocarburi din Europa, în special de gaze naturale. În plus, vor fi construite centrale nucleare modulare mici, pentru producția de energie electrică ieftină și ecologică, care vor asigura nu doar consumul intern, ci și exportul de electricitate.
Dincolo de asta, România devine un hub de securitate și un garant al stabilității și păcii în regiune.
- În ce măsură toate aceste reușite îi vizează și pe cetățenii Republicii Moldova, cu sau fără cetățenie română?
Iurie Ciocan: Republica Moldova are de câștigat la modul concret și direct în urma succeselor României. De exemplu, astăzi, România, sub conducerea Guvernului PSD-PNL și a premierului Ciolacu, asigură în proporție de aproape sută la sută necesarul de gaze naturale pentru consumul intern al Republicii Moldova și, în același timp, este un important furnizor de electricitate pentru malul stâng al Prutului.
Vreau să mai atrag atenția că PSD și Marcel Ciolacu personal manifestă o preocupare specială pentru Republica Moldova și are prevăzute în programul său puncte aparte care se referă la proiecte și programe ce vizează direct Republica Moldova.
Printre acestea, se numără intenția de a construi o autostradă de la Ungheni până la Chișinău, ca o continuare a autostrăzii A8 (Târgu Mureș-Iași-Ungheni), cunoscută și ca Autostrada Unirii. Se preconizează construcția unor linii de cale ferată cu ecartament european, în Republica Moldova, care să faciliteze și să dezvolte și transportul feroviar, atât către România, cât și spre alte țări europene. Există un șir întreg de proiecte privind interconectarea energetică, de importanță strategică, există o cooperare strânsă în domeniul economic, cel securitar, de apărare.
Nu toată lumea de la noi cunoaște, dar România este unul dintre principalii finanțatori a programului „Satul European”, implementat de Guvernul de la Chișinău, care presupune modernizarea localităților noastre rurale.
România investește în educația copiilor noștri, prin modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, a donat zeci de autobuze școlare pentru copiii noștri, ca să poată fi transportați la școală și înapoi în siguranță. Și există multe astfel de proiecte, foarte concrete, foarte practice și foarte necesare.
Iată de ce, îndemnul meu către cetățenii români din Republica Moldova, dar și cei aflați peste hotare să fie alături de domnul Marcel Ciolacu și să-l susțină la alegeri, deoarece victoria lui va fi și victoria noastră.
- Și dumneavoastră personal candidați la următoarele alegeri, tot pe lista PSD. Mai exact, este vorba despre alegerile pentru Camera Deputaților, pentru că Parlamentul României este bicameral, adică este format din Camera Deputaților și Senat. Ce v-a determinat să faceți acest pas și care ar fi, pe scurt, prioritățile dumneavoastră, în cazul în care veți fi ales deputat?
Iurie Ciocan: După cum am anunțat și anterior, voi candida la alegerile parlamentare din România din partea PSD, pe circumscripția 43, arondată diasporei, care include și Republica Moldova. Este un pas calculat și asumat cu toată responsabilitatea, iar faptul că PSD și Marcel Ciolacu personal mi-au acordat această încredere mă motivează și mai mult.
Scopul meu este să fac în așa fel, încât vocea românilor din Republica Moldova și din diasporă să fie auzită în Parlamentul României. Vreau ca oamenii de aici să aibă un reprezentant de-al lor acolo, pe care să-l cunoască și la care să poată apela atunci când au nevoie.
Eu cunosc problemele oamenilor de aici, sunt un om de-al locului, care știe mult mai bine cum și ce trebuie de făcut. Vreau ca românii din Republica Moldova și diasporă să-și cunoască deputatul și să știe că au pe cineva în Parlamentul de la București, care vorbește în numele lor și le apără interesele.
Aș dori să accentuez faptul că eu nu am de gând să plec din Republica Moldova, după ce voi ajunge deputat, ci voi continua să trăiesc aici și să comunic direct cu oamenii de pe loc. Ca, după aceea, să merg cu propuneri și soluții concrete și să le promovez în Parlamentul României.
Chiar și neavând această calitate, am reușit, iată, să-i conving pe colegii mei din România să includem în programul de guvernare un punct care se referă la sprijinirea veteranilor de la Nistru, indiferent dacă au sau nu și cetățenie română. Acesta prevede că ei, veteranii noștri, vor beneficia, din contul statului român, de asistență medicală și tratament recuperator în instituțiile de profil din România, așa cum beneficiază și veteranii din România. Este un pas important, zic eu, care contează mult pentru eroii noștri, care și-au riscat viața în războiul pentru Independența Republicii Moldova.
Îmi propun, de asemenea, să promovez și alte inițiative care să vină în sprijinul românilor din Republica Moldova, cum ar fi debirocratizarea procesului de redobândire a cetățeniei române, dreptul de a-și procura asigurare medicală în România, dreptul de a-și asigura stagiu de pensie în România și multe altele.
Există o mulțime de probleme care trebuie și pot fi soluționate, or, rolul meu anume acesta va fi. Iată de ce mesajul mei către alegătorii de aici este să aleagă un moldovean de-al nostru în Parlamentul României.
- Cum aveți de gând să-i convingeți și pe cetățenii români din diasporă să vă voteze, pentru că circumscripția pe care candidați îi include și pe ei?
Iurie Ciocan: În primul rând aș dori să accentuez că majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova, care locuiesc în prezent peste hotare, dețin și cetățenia României. Iar numărul celor care formează astăzi diaspora noastră din străinătate este foarte mare, prin urmare, ar avea un cuvânt important de spus dacă se vor mobiliza și vor participa activ și la alegerile din România.
La ultimele alegeri prezidențiale, care s-au desfășurat recent în Republica Moldova, au participat peste 320 de mii de cetățeni de-ai noștri aflați peste hotare. Or, după cum spuneam, 90 la sută din ei sunt și cetățeni români. Este o forță uriașă, care poate influența decisiv atât alegerile prezidențiale, cât și pe cele parlamentare. Este foarte important să trateze alegerile din România tot așa cum le-au tratat și pe cele din Republica Moldova, pentru că de ele va depinde direcția în care se va îndrepta România mai departe.
Ca să nu fie interpretat greșit, faptul că acord o atenție sporită cetățenilor R. Moldova cu dublă cetățenie nu înseamnă că doar soarta lor mă preocupă. Nu, scopul meu este să-i reprezint cu demnitate și hotărâre pe toți românii care se află peste hotarele țării și nu contează că-s născuți în Chișinău, Bălți, Iași, Galați, Cluj, Timișoara sau în altă parte.
România este un stat mare și puternic care are grijă de toți cetățenii săi, indiferent unde se află. Putem vedea, de exemplu, reacția Guvernului de la București și a premierului Marcel Ciolacu în cazul tragediei provocată de inundațiile recente din Spania. A fost formată o celulă de criză, care a acționat chiar acolo, la fața locului, pentru a le acorda ajutor și asistență cetățenilor români care au avut de suferit. Și nu s-a făcut nicio distincție între cei cu dublă sau cu o singură cetățenie. Toți sunt cetățeni ai României și toți se pot bucura de protecția statului român.
Iată de ce, apelul meu către moldovenii noștri este să conștientizeze marele avantaj, pe care ni-l oferă apartanența la statul român și să participe activ la viața social-politică din România. Prin urmare, îi chem să se implice în aceste alegeri, să se informeze corect și să voteze conștient, matur și responsabil. Iar o alegere corectă înseamnă să trimită în Parlamentul României, dar și la Palatul Cotroceni pe cei care îi reprezintă cu adevărat.
CMF 11240017