logo

Interviu | Armand Goșu: Alegerile parlamentare vor diviza scena politică în pro și anti Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/interviu-armand-gosu-alegerile-parlamentare-vor-diviza-scena-politica-7978_1108965.html

Cât de rațional ar fi să credem promisiunilor lui Donald Trump referitoare la încetarea războiului din Ucraina? Cum se va schimba relația între Republica Moldova și SUA, odată cu instituirea unei noi administrații americane, și în ce mod vor fi influențate alegerile parlamentare din anul viitor, - ne-a explicat expertul în istorie politică, Armand Goșu.

Armand Goșu predă, din anul 2004, istoria politică a Rusiei și a URSS. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). Este conferențiar la Universitatea din București.

IPN: Rezultatul alegerilor din SUA va determina cum va arăta lumea în continuare, deoarece va influența tot ceea ce se întâmplă în politica externă, la nivel mondial. Știm bine că, pentru Donald Trump, asul din mânecă l-a constituit migrația ilegală, iar pentru Kamala Harris, libertățile democratice. Se pare că migrația ilegală este o problemă care îi preocupă mai mult pe americani. Dar haideți să ne referim la ce a promis Donald Trump în campania sa electorală: că va face pace în Ucraina, în 24 de ore. Cât de realizabilă este această promisiune și ce relații are el cu Putin și Zelensky?

Armand Goșu: Ar fi naiv din partea noastră să-l credem pe Trump, și, în general, pe orice politician în campanie electorală. Este stilul lui să se exprime în acest fel, dar suntem într-un moment în care nu știm care va fi politica lui. Eu mă întreb foarte serios dacă el însuși știe care va fi politica sa referitoare la Ucraina. Vom afla acest lucru în momentul în care va începe numirile în funcțiile importante. Unii din administrația lui Trump sunt mai favorabili Ucrainei decât erau cei din administrația lui Biden. Să nu ne grăbim cu concluziile, dar dacă Trump are niște cărți în mânecă pe care noi nu le cunoaștem, este posibil să realizeze acea promisiune. Acum, depinde ce fel de pace. Va face o pace prin concesii majore Rusiei? Nu cred. Va îngheța conflictul pe linia actuală? Nu vrea Rusia. Nu putem exclude niciun scenariu. Ar trebui să fim pregătiți și pentru variante negative, și pentru variante pozitive. Nu putem exclude ceea ce dorește Ucraina, care a făcut sacrificii prea mari pentru a face concesii acum.

IPN: În ce direcție credeți că va evolua relația dintre SUA și UE?

Armand Goșu: Mă aștept la crize aici. În timp ce se desfășurau alegerile americane, a bubuit coaliția de guvernare de la Berlin, ceea ce înseamnă că vor fi alegeri anticipate în Germania. Occidentul nu se simte bine; paradoxal, Europa Centrală - Polonia, care știe ce vrea, și Ungaria, care știe ce vrea, chiar dacă poate nu ne place ce vrea - se simte mai bine. România este și ea sub influența serviciilor, dar, de bine de rău, este stabilă, iar țările baltice se tem de tancurile rusești.

Este foarte puțin probabil ca Rusia să scape de sancțiunile americane. Trump este un tranzacționist, iar Rusia nu are ce să ofere în schimb.

IPN: Sub conducerea lui Donald Trump, este posibil ca Rusia să scape de multe sancțiuni americane și astfel să își redreseze economia și resursele militare? Ce consecințe va avea acest lucru asupra situației din regiune?

Armand Goșu: El vrea să obțină ceva. Desigur că va folosi sancțiunile pentru a negocia la sânge cu Rusia; toți le vor folosi, dar Rusia nu are ce să ofere în schimb. Dacă Putin spune că se retrage și repară costurile de război, atunci pot să-mi imaginez un scenariu în care americanii, occidentalii, canadienii și japonezii încep să ridice sancțiunile, dar până atunci mă îndoiesc. Astea sunt povești cu ridicarea sancțiunilor.

Soarta Moldovei pentru establishmentul american se discută împreună cu Ucraina.

IPN:
Cum se va schimba relația între SUA și Republica Moldova? Există riscul ca Chișinăul să nu mai beneficieze de un sprijin atât de mare?

Armand Goșu: N-aș zice. Vă amintesc că, la conducerea diplomației americane, se afla Mike Pompeo în perioada în care Vladimir Plahotniuc a trebuit să plece din țară. Cred că acum suma care va veni din partea SUA ar putea fi majorată, deoarece Republica Moldova ocupă o poziție strategică importantă în coasta Ucrainei, dar depinde foarte mult de felul în care America dorește să rezolve problema războiului din Ucraina. Soarta Moldovei pentru establishmentul american se discută împreună cu Ucraina. La fel se discută și la Bruxelles.

IPN: În ceea ce privește problema transnistreană, ce scenarii se conturează aici? Vor exista schimbări?

Armand Goșu: Este aproape un miracol că Chișinăul a reușit, în timpul războiului, să mențină controlul asupra acestei zone. Lucrurile au evoluat în sensul că a crescut interesul Occidentului și al României pentru a nu vedea izbucnind conflicte în partea stângă a Nistrului. Americanii au diverse instrumente pentru a-l influența pe Putin să adopte o cale mai constructivă, dar depinde și de disponibilitatea lui Putin în această situație.

IPN: Ce impact va avea noua conducere americană asupra alegerilor parlamentare din Republica Moldova?

Armand Goșu: Viitoarele alegeri parlamentare nu vor diviza scena politică în funcție de pro și anti Trump, așa cum poate își imaginează unii, ci în funcție de pro și anti Rusia. Pentru prima dată, un candidat la președinție reușește să câștige alegerile mobilizând doar segmentul lui de electorat și nu din centru, doar că, din cauza războiului, și centrul s-a orientat spre zona europeană, de teama Rusiei.