logo

INTERESUL NAȚIONAL, dat la o parte de „kulioace”, făcături și hoție rafinată. Revista IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/interesul-national-dat-la-o-parte-de-kulioace-facaturi-7978_1073744.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (18-24.05.2020)

Evenimente în top, de la A la Z

I. Aranjamente bine lucrate, pe rol de coincidențe, „improvizații” și accidente? Majoritatea parlamentară, deloc confortabilă.

II. „Bomba” de la PG a explodat cu speranțe la dreptate. Ancheta a stabilit că Vladimir Plahotniuc este principalul beneficiar al „jafului bancar”.

III. Qui prodest? – Cui folosește atacul lui Ion Chicu la observația europarlamentarului Siegfried Mureșan că actualul Guvern al Republicii Moldova a eșuat în implementarea reformelor

TOP I „Prietenia” legată între socialiști și democrați acum o jumătate de an și transformată apoi într-o relație mai intimă, este acceptată de numai 52 de persoane.

Lunea trecută, deputații Vasile Bîtca și Ghenadie Verdeș au anunțat că părăsesc fracțiunea PDM și se alătură grupului Pro-Moldova. În scurt timp a venit vestea că organizația teritorială Nisporeni se retrage din PDM și își exprimă susținerea deplină pentru Grupul parlamentar Pro Moldova. Anunțul a fost făcut de Vasile Bîtca, întreaga carieră a căruia e legată de istoria PDM în raionul Nisporeni, de unde absolventul Academiei de poliție a ajuns ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova în cabinetele Gaburici, Streleț și Filip.A participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova din anii 1991 – 1992.

Și Ghenadie Verdeș a fost președinte al raionului Nisporeni, iar în Parlament a ajuns în octombrie 2019 din circumscripția care anterior îl promovase în legislativ pe Vladimir Plahotniuc. Deputatul nu s-a îngrijit nici de CV, nici de fotografie pe pagina oficială a Parlamentului.

În legătură cu apariția acestor doi transfugi, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a opinat că unii foști colegi de-ai săi au părăsit PDM împotriva voinței lor. În opinia lui, acești oameni „sunt puși în genunchi”. „Eu sunt mai mult decât convins că acești oameni au plecat împotriva voinței lor, dar au plecat pentru că au existat anumite circumstanțe”, a declarat Diacov.

Aluziile lui devin mai înțelese în contextul constituirii grupului Pro-Moldova în februarie curent. Afirmând că Vlad Plahotniuc nu are niciun rol în noul proiect politic Pro-Moldova, Andrian Candu, care a luat cu sine doar(!) cinci deputați, a făcut din deget celor rămași : „Vedem că unii au uitat cine i-a promovat și datorită cui au ajuns unde au ajuns”.


Liderul Partidului Democrat a regretat plecarea a încă doi deputați din fracțiunea formațiunii din Parlament, urându-le succes „în echipa hoților de miliarde”. Pavel Filip a scris pe pagina sa de Facebook că PDM este supus unui atac „furibund din afară”, orchestrat de „cei care nu au reușit să pună mâna pe partid”.

Într-un comunicat publicat pe 18 mai, PSRM a condamnat ultimele pierderi de cadre ale aliaților săi și a acuzat că este vorba despre „corupere politică”. Formațiunea a precizat că anumite „grupări” fac tot posibilul pentru ca săptămâna aceasta să nu mai existe o majoritate parlamentară.

Formațiunea afirmă că în spatele acestor manifestări stau grupările oligarhico-criminale care „fac tot posibilul ca să-și apere astfel imunitatea personală, dar și să-și păstreze miliardele de lei furate de la cetățenii moldoveni, să-și apere Aeroportul Chișinău, furat de la poporul nostru. Asistăm la un atac orchestrat, coordonat și finanțat din greu din miliardul furat de către oligarhii fugari prin Miami și Israel”, se arată în comunicat.

Socialiștii au găsit loc și pentru un mesaj pentru blocul ACUM: „Suntem curioși să vedem, dacă formațiunile PAS și PPDA vor colabora cu grupurile oligarhice din Parlament – Șor și Pro-Moldova, inclusiv pentru demiterea Guvernului Chicu”, au scris socialiștii.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că partidele de opoziție, dacă se vor consolida, ar putea să voteze pentru demiterea actualului Guvern, condus de Ion Chicu. Iar analistul și jurnalistul Igor Volnițchi accentuează că scopul urmărit de opoziție este să scoată Guvernul de sub controlul președintelui Dodon.

Lupta se dă nu numai sub flamurile de partid. Recent, deputatul Iurie Reniță a plasat în spațiul public o secvență video cu V.Plahotniuc, I.Dodon, S. Iaralov și o pungă. Din „kuliok”- cum o numesc protagoniștii – pe care îl pune pe tapet fostul lider democrat, urma să se achite salarii pentru socialiști.

O altă secvență cu aceleași persoane în același decor care pun la cale federalizarea Moldovei și finanțarea PSRM de către oligarhul Plahotniuc, fusese publicată în iunie trecut, în contextul proaspetei alianțe PSRM – ACUM. Dacă atunci nimeni n-a pus la îndoială că materialul vine din zona „democraților” înlăturați de la putere, în privința actualei realizări cinematografice deputatul a afirmat că a găsit „kompromatul” pe un stick în cutia poștală. Acest mod al activistului Platformei DA de a-și proteja sursa îi permite președintelui Dodon să spună că Plahotniuc „îl folosește (pe deputat) pe post de instrument politic și de manipulare”.

Deja în contextul contrapunerii cu adversarii săi strategici, liderul informal al socialiștilor afirmă că „Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi”, a mai spus șeful statului.

Succesiv, au apărut opinii că noua secvență video are menirea să deplaseze accentele de la declarația procurorului general că Plahotniuc este un beneficiar incontestabil al „furtului miliardului”. Vorbind la postul de radio Europa Liberă despre actuala situație din Republica Moldova, analistul Vladimir Socor de la Fundația Jamestown a opinat că asistăm la „o revanșă oligarhică. Ea înaintează, iar ceilalți factori politici se găsesc în defensivă. Revanșa oligarhică o conduce dl Andrian Candu, avându-i pe Plahotniuc și pe Șor în spatele său. Candu deține în aceste momente inițiativa strategică. Dânsul a planificat această întreagă operațiune. În numele lui Plahotniuc și al lui Șor, Candu a planificat-o și o execută cu succes, derutându-i pe ceilalți factori politici. Candu operează mereu cu un pas sau câțiva pași înaintea celorlalți, ceilalți se văd obligați să reacționeze defensiv, să se acomodeze, să se adapteze mișcărilor lui Candu. Candu și oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice din Chișinău, anume învrăjbirea profundă între partidele Platforma DA și PAS, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor, de cealaltă parte.”

Confirmând că alianța nu are perspective, deputatul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea, a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în care a cerut Înaltei Curți să se expună dacă pot fi organizate în aceeași zi alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, cu toate că de la începutul lunii mai curent, mai mulți juriști au declarat că președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni de mandat. Printre ei se numără și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care afirmă că nu se poate ca prezidențialele și parlamentarele anticipate să fie organizate în aceeași zi.

TOP II. Procurorul general a organizat o conferință de presă consacrată în exclusivitate dosarului „furtul miliardului”. Ca rezultat, s-a produs deplasarea semnificativă a accentelor în percepția acestui dosar. Stoianoglo a atestat patru grupuri de beneficiari: Șor, Filat, Platon și, pomenit pentru întâia dată, principalul beneficiar, Plahotniuc. Important este că aceea ce înțelegea o lume întreagă a luat forma unei constatări oficiale.

Altă declarație-bombă a procurorului general a fost că dosarul Platon urmează să fie revizuit. „Opera” în cauză a fost o falsificare totală și în acest sens va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. „Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat”, susține Alexandr Stoianoglo.

Totodată, Procuratura a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. În acest sens, Procuratura afirmă că dispune de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la Banca de Economii, prin intermediul grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei. „În total, peste o sută de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”, a mai spus procurorul general.

Lui Vladimir Plahotniuc urmează să-i fie înaintate trei capete de acuzare: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii, cu solicitarea să fie extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova. Drept urmare, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire.

Concomitent cu conferința de presă a lui Stoianoglo, în spațiul public a reapărut și „kuliokul” lui Plahotniuc, care a deplasat atenția spre Igor Dodon și a atenuat impactul oficializării fostului lider democrat în calitate de „Al Capone” al spațiului dintre Prut și Nistru.

Pentru a menține aceeași impresie că evenimentele principale se produc în altă parte, finul acestuia, Andrian Candu a găsit de cuviință să spună că „a fost surprins”, că „nu știa” etc. despre finanțarea socialiștilor de către Plahotniuc. Însă fostul premier Sturza a făcut praf din aceste alegații dezvăluind că „Andrian Candu nu este o creatură a lui Plahotniuc, Plahotniuc este o creatură a lui Andrian Candu. Când domnul Plahotniuc era în așa numitele afaceri, anume expertul în structurarea afacerilor la una dintre companii a structurat-o, a băgat-o în offshor-uri și a primit pentru asta 10 %. De atunci, Candu a devenit nu finul, dar nașul lui Plahotniuc în sensul operațiunilor economice, de business și nu le-aș numi business. Le-a patronat până în ultimul moment, nu se făcea nimic fără el. El avea semnătura și era beneficiar la toate afacerile lui Plahotniuc în această proporție de 10 %. Semnăturile lui stau pe foarte mult pe documente, inclusiv în companiile care sunt în lista Kroll și care sunt astăzi investigate de către Procuratura Generală”, a declarat Ion Sturza.

Încheind raportul despre anchetarea „furtului miliardului”, Alexandu Stoianoglo a remarcat că „după asemenea decizii, Procuratura, dar și eu personal, vom fi supuși unei avalanșe de critici dure și chiar amenințări din partea forțelor politice afiliate lui Plahotniuc, a mass-media și a societății civile subordonate acestuia. În aceste condiții, mizăm pe susținerea acelor forțe sănătoase ale societății, pentru care drepturile omului, supremația legii și societatea democratică nu sunt vorbe goale”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Întâmplător sau nu - bănuială expusă public de ministrul Fadei Nagacevschi - CC a scos din sertare o sesizare referitor la unele prevederi din Legea cu privire la procuratură. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale procedura de desemnare a procurorului general interimar, preselecția candidaților la funcția de procuror general și eliberarea din funcție a procurorului general. Cât privește situația procurorului în exercițiu, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat că decizia Curții nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea procurorului general în funcție. Mandatul procurorului general actual nu este afectat.

III. Qui prodest? – Cui folosește? Tot vineri, Ion Chicu a reacționat la observația europarlamentarului Siegfried Mureșan că actualul Guvern al Republicii Moldova a eșuat în implementarea reformelor. În timp ce Bucureștiul a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru Republica Moldova în lupta cu COVID-19, el a găsit rezonabil să imputeze României că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Dezamăgirea Bucureștiului a fost comunicată ambasadorului Republicii Moldova din capitala României: „Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău. Iar liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP) din România, Eugen Tomac, a menționat că „nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău. Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană”, a declarat, într-un mesaj pe Facebook, liderul PMP.

Maia Sandu, Andrei Năstase, Vlad Țurcanu, Sergiu Litvinenco, UNIREA, Andrian Candu, fostul premier Ion Sturza au dezaprobat în scurt timp demersul oficiallui moldovean. Partidul Democrat din Moldova s-a disociat de declarațiile premierului Chicu și a cerut convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect. Totodată, formațiunea și-a exprimat dezacordul față de aprecierea că guvernele de la Chișinău și, în special, guvernul Filip „a destabilizat situația din Republica Moldova și nu a făcut progrese în implementarea reformelor”.

La fel și Mișcarea Politică Unirea (MPU) din Republica Moldova a condamnat „declarațiile nedemne și iresponsabile” ale premierului Ion Chicu. Iar deputatul român Matei Dobrovie, fostul deputat moldovean Iurie Țap și directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski consideră inacceptabil ultimul atac al premierului Ion Chicu asupra europarlamentarului Siegfried Mureșan și asupra României. Iurie Țap afirmă că ieșirea premierului reprezintă un derapaj grav, iar Vladislav Kulminski susține că acest atac va fi perceput la București ca un pericol iminent de securitate.

S-a conectat la scandal și președintele Igor Dodon, criticând declarațiile unor europarlamentari, care în mod intenționat ar denigra Republica Moldova și instituțiile sale.Pe aceeași poziție s-au situat, în special, partizanii puterii.

Evenimentele săptămânii, succint

PARLAMENT

Parlamentul a revenit și... a plecat să vină. Ce decizii au reușit să adopte legislatorii?

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ

42 de milioane de lei „investiți” în educarea disciplinei

Fostul speaker e „hoț de miliarde”? Premierul Ion Chicu a refuzat să prezinte un raport în Parlament

GUVERN

...pe muchie de „a fi sau a nu fi” Ce crede premierul despre o eventuală demitere a guvernului

... și toleranță zero față de populism Premierul trasează planuri până în 2023

Cum poți cere, dacă nu respecți tu însuți? Societatea civilă a luat în dezbatere la Agenția IPN activitatea Guvernului

El „pe-un fir de romaniță”, va cerca să ia creditul Prim-ministrul nu crede că Federația Rusă va fi de acord să renegocieze creditul de 200 de milioane de euro

ECONOMIE

Șase, dar mai ales, două luni Deficitul bugetar ar putea să se ridice la 20 de miliarde de lei

Țara de la țară Oficialitățile au luat pulsul vieții în mediul rural


Vrem să muncim! Pe parcursul săptămânii au avut loc mai multe proteste ale cetățenilor care au pierdut sursa de existență din cauza restricțiilor


BISERICA – OFICIALITĂȚI – SOCIETATE CIVILĂ

Mitropolia Moldovei a manifestat opunere măsurilor întreprinse de Guvern împotriva infecției cu coronavirus.

Tinerețea nu presupune imunitate la obscurantism. 3 ONG-uri au solicitat locul amplasării antenelor 5G în țară.

DOSARE DE REZONANȚĂ

Un deputat fugar reușește să țină justiția pe brânci de ani de zile O nouă ședință de judecata în dosarul Ilan Șor, a fost din nou amânată

Aeroportul care a „zburat” încă se mai vede Continuă încercările Guvernului de a lua sub stăpânire lucrurile pierdute.

GAGAUZ-YERI

Sângele apă nu se face! Din sprijinul românesc, Chișinăul va aloca, alături de București, bani și pentru construirea unui nou bloc al liceului Mihai Eminescu din Comrat

II. Evenimentele săptămânii, detaliat

PARLAMENT


Parlamentul a revenit și a plecat Într-o zi și ceva de activitate legislatorii au aprobat în două lecturi, joi, 21 mai, proiectul de lege cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative, înaintat spre examinare, în mod prioritar, de către Guvern. În linii mari, vorba e despre organizarea muncii la distanță și prelungirea măsurilor instituite în perioada precedentă gestionată de Comisia pentru Situații Excepționale.

S-a decis că elevii și studenții nu vor avea anul acesta examene de promovare, nota la Bac va fi calculată în funcție de notele primite pe parcursul anului.
 
Însă abia începută, sesiunea a fost oprită, iar deputații au intrat în regim de autoizolare, prescris la domiciliu, după ce deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Parlamentul va organiza, prin intermediul ANSP, testarea tuturor deputaților. În legătură cu imposibilitatea întrunirilor, deputatul PAS Sergiu Litvinenco solicită organizarea ședințelor Parlamentului în regim online, pentru a putea vota proiectele ce țin de condițiile impuse de UE ca să deblocheze cea de-a doua tranșă de 30 de milioane de euro. Acesta declară că va înregistra un proiect de lege în acest sens.

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ

42 de milioane de lei „investiți” în educarea disciplinei sociale Sergiu Litvinenco, deputat din Fracțiunea PAS, a atras atenția la faptul că amenzile aplicate pe perioada stării de urgență s-au aplicat neuniform. Există persoane care au încălcat restricțiile impuse și au fost amendate, iar altele, inclusiv președintele Igor Dodon, nu au ținut cont de restricțiile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale și nu au fost amendate”.

Peste 2100 de contravenții au fost constatate de oamenii legii în perioada stării de urgență, 17 martie-15 mai, pentru încălcarea normelor epidemiologice impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. Suma totală a amenzilor este de 42 de milioane de lei. Cele mai multe contravenții au fost întocmite în privința persoanelor fizice, mai bine de două mii de cazuri. Au mai fost amendați 67 de agenți economici, 32 de transportatori de pasageri și 26 de preoți.

Fostul speaker e „hoț de miliarde”? După ce grupul parlamentar „Pro Moldova” a solicitat convocarea unei ședințe parlamentare pentru audierea Guvernului și prim-ministrului în legătură cu măsurile de combatere a pandemiei în Moldova, precum și în scopul ameliorării situației în medicină și economie, premierul Ion Chicu l-a numit pe fostul speaker al Parlamentului, Andrian Candu, „hoț de miliarde” și a declarat că nu va prezenta raportul în fața acestuia. „Candu a fost unul din arhitecții furtului miliardelor de lei în toamna anului 2014. Să vii cu raport în fața unui asemenea individ înseamnă să ofensezi o întreagă țară”, a declarat prim-ministrul.

El și-a exprimat convingerea că „actuala conducere a Procuraturii Generale, în strânsă conlucrare cu organele competente din Letonia, va aduce în fața justiției hoții de miliarde”. Despre Andrian Candu, care în anii 2014-2015 a ocupat funcția de ministru al economiei, presa a scris că a fost numit special pentru a pregăti furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al țării.

GUVERN


...pe muchie de „a fi sau a nu fi” Deși se pare că exercițiul unei moțiuni de cenzură nu mai umflă pânzele tuturor componentelor opoziției parlamentare, premierul a opinat că „totul depinde de ce se va întâmpla. În cazul în care rămânem fără majoritate parlamentară și avem siguranța că nicio inițiativă de a noastră nu poate fi susținută și este doar un sabotaj și un antagonism, nu văd rostul de ce acest Guvern să se mai țină. O să vedem în funcție de circumstanțe. Dar cu orice preț colegii mei din Guvern nu au de gând să stea la serviciu. Nu îmi voi prezenta demisia atunci când există majoritate parlamentară”, a declarat premierul Chicu.

... și toleranță zero față de populism Chiar și în aceste condiții, premierul Ion Chicu știe ce trebuie de făcut pentru a „schimba urgent lucrurile în țară”.

Deoarece nici raportul la 100, nici cel de la 180 de zile nu a reușit în Parlament, el a scris pe FB că lucrurile trebuie schimbate astfel încât salariile pedagogilor, medicilor și ale altor categorii de intelectuali să fie majorate de trei ori. „Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, afirmă Ion Chicu.

O altă prioritate anunțată de el este reforma administrativ-teritorială. „La Guvern este pregătit conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională, similară celei de până în 2003, este absolut imperativă”, a declarat premierul.

Șeful cabinetului de miniștri își dorește o „revoluție în justiție și sistemul organelor de drept”, sistemul „absolut corupt” solicitând „amputații nemiloase”.

O altă prioritate este reforma educației, în special, învățământul profesional-tehnic și cel universitar. Cât privește economia și finanțele publice, se cer „investiții publice masive în infrastructură – altfel oamenii în țară nu-i reținem, iar investitorii nu vin. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire, conformare fiscală înaltă”, menționează premierul.

Cum poți cere, dacă nu respecți tu însuți? Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra” a fost și tema dezbaterilor publice la Agenția IPN. Vorbitorii s-au referit, între altele, la proiectul de ratificare a creditului rusesc de 200 de milioane de euro, care a fost stopat doar prin intervenția Curții Constituționale. „Controlul constituționalității este necesar. Acesta disciplinează întreaga administrație, ca atunci când adoptă decizii, trebuie să respecte toate normele. Este un lucru care trebuie învățat de putere și de opoziție”, a remarcat expertul Igor Boțan.

El pe-un fir de romaniță, va cerca să ia creditul Deși a trimis o scrisoare Rusiei, solicitând „să reluăm negocierile (asupra faimosului acord de împrumut)”, prim-ministrul Ion Chicu nu crede că Federația Rusă va fi de acord să renegocieze cu Chișinău Acordul privind creditul de 200 de milioane de euro, după ce Curtea Constituțională a declarat acest Acord drept neconstituțional „Eu consider că noi am ratat o posibilitate de a lua bani la condiții foarte bune. Noi sperăm că vom putea renegocia acest împrumut cu partea rusă, dar stăm doar pe această speranță”, a declarat Ion Chicu.

ECONOMIE

Șase, dar mai ales, două luni Într-o conferință de presă premierul Ion Chicu a prezentat raportul de activitate al Guvernului în 6 luni de la învestire
. În special, șeful cabinetului de miniștri a făcut prognoze economice pesimiste cauzate de criza pandemică, deficitul bugetar urmând să crească de la 16 la 20 miliarde de lei. Cu toate acestea, securitatea alimentară a țării este sub monitorizare și nu se prevăd complicații. Sunt afectate mai multe sectoare, printre care cel agricol este lovid dur de secetă. Guvernul a luat măsuri de susținere, statul va compensa dobânzi la credite, va garanta anumite credite, aici ne va sprijini și BERD, UE, a spus premierul.

Premierul a vorbit despre efortul de oprire a pandemiei, unde țara noastră înregistrează rezultate medii. De la partenerii externi au fost contractați 4 miliarde de lei, de două ori mai mult decât a obținut Guvernul precedent în condițiile unei pretinse deschideri externe.

De asemenea, Ion Chicu a vorbit despre iminența celui de-al doilea val de COVID-19, pentru care statul și, în special, sistemul medical este pregătit mult mai bine.

Țara de la țară În afară de conferință, prim-ministrul a convocat președinții de raioane pentru a lua pulsul vieții de la țară. În contextul situației curente de răspândire a infecției COVID-19, a fost discutată activitatea piețelor comerciale și organizațiilor de alimentație publică, transportul de pasageri. S-au discutat efectele secetei hidrologice și măsurile de susținere a agricultorilor. Premierul a vorbit și despre încasările în bugetul de stat si despre necesitatea de a prioritiza rațional cheltuielile. „Guvernul va investi în construcția și modernizarea infrastructurilor, în special în drumuri, pentru a contribui la resuscitarea economiei naționale”, mai declară sursa.

Vrem să muncim! Pe parcursul săptămânii au avut mai multe proteste, în special, ai comercianților din piețele din Chișinău, Bălți, ai reprezentanților HoReCa din Soroca, Cahul. „Ceea ce se întâmplă astăzi este o conspirație economică, în opinia mea. Aceasta permite rețelelor comerciale mari să câștige bani pe seama faptului că sunt închise piețele. Iar ca să nu pară ridicol, au închis și domeniul HoReCa”, a afirmat Veaceslav Valico, unul dintre protestatari.

Au protestat și transportatorii de pasageri. Asociația Patronală a Transportatorilor și Serviciilor Auxiliare a solicitat Guvernului și Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică anularea prevederii care vizează suspendarea până la 30 iunie 2020 a transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi.

BISERICA – OFICIALITĂȚI – SOCIETATE CIVILĂ

Mitropolia Moldovei a manifestat opunere măsurilor întreprinse de Guvern împotriva infecției cu coronavirus, inclusiv declarând că Biserica nu este un business ca să fie tratată ca HoReCa. Iar în anumite condiții, „Biserica trebuie să refuze să se supună Statului”, i-a scris premierului Marchel Mihăescu, episcop de Bălți și Fălești. El i-a îndemnat pe enoriașii săi să nu accepte vaccinarea împotriva noului tip de coronavirus, susținând că pandemia este o invenție, iar prin intermediul vaccinului s-ar injecta nanocip-uri în corpul uman.

Și Mitropolia Moldovei promovează falsuri. Membrii Sinodului BOM s-au arătat îngrijorați de un eventual vaccin împotriva COVID – 19, care ar putea fi administrat în masă populației. „Vaccinarea populației împotriva noului tip de coronavirus trebuie să fie benevolă”, susțin membrii Sinodului BOM. Aceștia aduc argumente provenite din „presă”, susținând că prin intermediul acestui vaccin s-ar injecta nanocip-uri în corpul uman, cu ajutorul cărora să poată fi controlată populația, prin intermediul tehnologiei 5G. În acest sens, membrii Sinodului BOM au expediat premierului Ion Chicu, președintelui Igor Dodon și șefei Legislativului, Zinaida Greceanîi o cerere prin care cer ca vaccinul împotriva COVID – 19, să fie administrat doar la dorința oamenilor.

Tinerețea nu presupune imunitate la obscurantism Bat câmpii și reprezentanți ai Centrului Independent de Informare, Asociației „Planeta Curată” și Asociației „Areopagus Florești”, ONG-uri anonime până în prezent („Planeta curată” s-ar fi manifestat anterior împotriva vaccinării obligatorii a copiilor), au cerut să fie anulată interdicția de a oficia până pe 30 iunie servicii divine și alte manifestații religioase cu prezența enoriașilor, dar și să li se dea „informații despre scopul amplasării antenelor 5G, mai exact locul și numărul antenelor deja amplasate pe teritoriul țării”.

"Care 5G? Noi nici nu avem 5G. Ce fel de vaccin cu microcip, dacă vaccinul nici nu există deocamdată? Cred în înțelepciunea oamenilor, care știu ce înseamnă știri false. De aceea, noi nu reacționăm la astfel de declarații. Oamenii sănătoși nu pot cădea în capcana acestor știri false", a replicat Ion Chicu.

Cu altă ocazie, premierul Ion Chicu a observat „cât de important este să restabilim sistemul de educație/învățământ în țară”. El crede că într-o țară avansată nu au cum să apară avertismente așa cum a formulat Mitropolia Moldovei, care a spus că îl va exclude pe premier din „pomenirea și rugăciunea bisericilor” dacă nu ridică mai repede interdicția ținerii de slujbe impusă din cauza pandemiei COVID-19.

Nu este prima dată când cea mai puternică biserică a Moldovei amenință politicienii în felul acesta. La începutul acestui deceniu, preoții au amenințat să nu-i mai pomenească pe guvernanți în slujbe, dacă acceptă legea împotriva discriminării, care prevedea protecții, inclusiv pentru persoanele LGBT. Mai înainte, un raportor ONU pentru libertatea religioasă criticase poziția dominantă în Republica Moldova a bisericii ortodoxe, prevăzută prin lege, ca și influența ei unică asupra statului, spunând că poate pune sub semnul întrebării existența statului secular.

DOSARE DE REZONANȚĂ

Un deputat fugar reușește să țină justiția pe brânci de ani de zile O nouă ședință de judecata în dosarul Ilan Șor, ce urma să aibă loc luni la Curtea de Apel Cahul, a fost din nou amânată. Avocații lui Șor, proaspăt angajați, au cerut o amânare de 30 de zile pentru a lua cunoștință cu materialele dosarului. Magistrații au decis însă că procesul nu mai poate fi tergiversat și au stabilit că următoarea ședință va avea loc vineri, 22 mai.

De la începutul acestui an au fost amânate cel puțin opt ședințe, unele din cauza situației epidemiologice. În ședința din 22 mai, avocații liderului Partidului Șor au insistat ca presă să aibă acces să înregistreze video și audio ședințele de judecată”.

Începutul ședinței a fost marcat de o manifestație a susținătorilor primarului fugar. Alături de ei a fost cu megafonul și deputata Marina Tauber, oficial aflată în autoizolare, după ce democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost testat pozitiv la COVID-19. Recent, procurorul general a anunțat că Ilan Șor, unul din subiecții activi în frauda bancară, riscă o nouă învinuire. Ședința a fost amânată pentru 12 iunie.


Aeroportul care a „zburat” încă se mai vede Continuă încercările Guvernului de a lua sub stăpânire lucrurile pierdute. Mai întâi președintele, iar săptămâna trecută și prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest” și că acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare. Deși prima reacție a patronilor „Avia Invest” SRL a fost să spună că „astfel de declarații s-ar potrivi mai mult pentru un raider cinic”, la sfârșit de săptămână compania a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă în valoare de 22,6 milioane de lei, inclusiv a tuturor cheltuielilor privind executarea datoriei. „Sper că tot așa de rapid vor fi achitate și circa 10 milioane lei restanțe la plata impozitelor”, a reacționat Ion Chicu.

GAGAUZ-YERI

Sângele apă nu se face! Chiar dacă Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane de lei pentru construcția unui nou bloc al Liceului Teoretic „M. Eminescu” din Comrat alături de guvernul României, care este gata să contribuie cu 15 milioane de lei, proiectul va fi realizat.

Împotriva deciziei nedrepte s-au pronunțat și cetățenii. Profesorul Ștefan Bejan, care predă în această instituție, a bătut alarma și a inițiat și o petiție, împreună cu părinții copiilor, care cer aleșilor locali din autonomie să-și revizuiască decizia.

Soluția a venit de la Chișinău. În locul autorităților locale banii vor fi alocați de Ministerul Educației care a identificat suma necesară pentru acoperirea contribuției și începerea construcției blocului nou de studii.

În susținerea proiectului de renovare a liceului s-a pronunțat și Partidul Unității Naționale.

SUBIECTE DE URMĂRIT

În ce măsură „petarda” premierului moldovean, aruncată cu bună știință în relațiile moldo-române, va produce efecte pe scena internă și cui va servi, în condițiile când demisia executivului nu mai este o priză pentru oponenții guvernării?

Ce urmare practică vor avea declarațiile procurorului general privitor la noile accente în anchetarea „fraudei bancare?

Cum se implementează deciziile asumate de guvern privind resuscitarea economiei, susținerea businessului mic și mijlociu, a populației?

Cum se împacă acțiunile de relaxare a restricțiilor cu menținerea măsurilor de protecție epidemiologică? Guvernul dispune de instrumente stimulative sau numai de măsuri „polițienești”?

Iurie Vition, IPN

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".