logo

Interacţiunea cu România - soluţie pentru a grăbi integrarea europeană a Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/interactiunea-cu-romania-solutie-pentru-a-grabi-integrarea-europeana-a-moldovei-7978_1022604.html

Republica Moldova are nevoie de o viziune nouă, realistă, ambiţioasă şi de lungă durată privind integrarea europeană, iar interacţiunea cu ţara vecină – România, pe mai multe domenii, este cea mai bună soluţie în apropierea ţării de integrarea în UE. Este opinia lui Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), expusă în cadrul unui club de presă la IPN.

Victor Chirilă crede că aderarea ţării la UE depinde acum, ca niciodată, de Republica Moldova, iar vechea viziune, precum că Acordul de Asociere va deschide uşa spre aderare nu mai este sustenabilă. Din punctul său de vedere, Republica Moldova are nevoie de o nouă viziune de integrare europeană, pe termen lung, bazată pe câţiva piloni care se conţin în Agenda de asociere cum ar fi reformarea justiţiei, combaterea corupţiei, reformarea sistemului financiar-bancar. Însă, spune directorul APE, actuala guvernare, cel mai probabil, nu este în stare să asigure aceste reforme.

Potrivit lui Victor Chirilă, Republica Moldova poate convinge partenerii europeni că nu are şi nu îşi doreşte o altă alternativă decât integrarea în UE, prin „legarea” sa de România pe mai multe domenii. Astfel, directorul APE susţine că trebuie creat un spaţiu comun economic cu România, ca agenţii economici de pe ambele maluri ale Prutului să aibă acces liber la pieţele celor 2 state.

O altă propunere este de a se crea o piaţă comună energetică între cele două ţări, să se interconecteze toate reţelele de energie electrică, ci nu să se realizeze doar unele proiecte. Victor Chirilă susţine că e nevoie şi de crearea unei pieţe comune de capital, iar băncile din România să aibă acces deschis în sistemul bancar din Republica Moldova, acest lucru permiţând asigurarea unei transparenţe mai mari a sistemului. Încă o propunere este de a diversifica reţele de transport dintre Moldova şi România, să se lege între ele mai multe localităţi nu doar capitala cu câteva oraşe româneşti, astfel asigurându-se schimbul cultural între oameni.

Directorul APE spune că astfel de acţiuni necesită investiţii mari, dar e convins că Republica Moldova şi le-ar permite, plus că partea românească de mai multe ori a declarat că ar putea investi în proiecte concrete din Moldova. Din punctul său de vedere, o astfel de legătură între cele 2 state ar putea fi asigurată în cel mult 10 ani.

Victor Chirilă spune că dacă nu se ia o astfel de decizie, care chiar ar convinge ţările UE că ţara nu are o altă alternativă decât aderarea la UE, atunci Republica Moldova va rata pentru o perioadă foarte mare şansa de a se integra în UE.