logo

Integrarea europeană nu trebuie promovată ca un proiect anti-Rusia, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/integrarea-europeana-nu-trebuie-promovata-ca-un-proiect-anti-rusia-dezbateri-ipn-7978_1015551.html

Integrarea europeană este vectorul optim de dezvoltare al Republicii Moldova, însă această opţiune nu trebuie promovată ca un proiect anti-Rusia. Partidele pro-occidentale trebuie să înţeleagă că integrarea europeană trebuie să fie o idee în jurul căreia să se creeze un consens naţional şi nu una care să aprofundeze diviziunile din societate. De această părere au fost invitaţii la dezbaterea „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului, a subliniat faptul că „procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Noi am vrut să echilibrăm pentru moment nivelul de integrare pe care l-am avut în spaţiul CSI cu nivelul de integrare pe dimensiunea europeană şi să oferim mai multe oportunităţi cetăţenilor moldoveni, agenţilor economici, inclusiv partenerilor noştri din Federaţia Rusă. Cred că aceste lucruri trebuie explicate cetăţenilor şi vom vedea că, în pofida scandalurilor care au însoţit actuala guvernare şi chiar în contextul regional dificil, pot fi găsite abordări şi cuvinte pentru a calma cetăţenii şi a găsi un consens”.

„Ţara noastră a reuşit să-şi creeze relaţii bune cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite, cu Turcia, cu Israelul, cu Ucraina. Încercăm să reparăm relaţiile cu Federaţia Rusă pentru a rezolva problemele cetăţenilor. Cred că ăsta trebuie să fie mesajul şi atunci încrâncenarea dintre cei doi vectori se va diminua”, a declarat Igor Boţan. Totodată, analistul a menţionat că „actorii politici sunt raţionali şi, spre deosebire de alegătorii de rând, ştiu ce scopuri au”.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a susţinut opinia expertului. „Este principial să reiterez că procesul de integrare europeană nu este îndreptat împotriva cuiva. Procesul de integrare europeană este pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii republicii”, a declarat politicianul. În acest sens, Vlad Filat s-a referit la declaraţiile liderului belarus Alexadnr Lukaşenko în timpul vizitei sale în Moldova.„Este foarte straniu atunci când vine preşedintele unei ţări care este membră a Uniunii Vamale, unul din părinţii fondatori ai acestei construcţii, şi aici la Chişinău, în urma unor analize care se fac înainte de orice deplasare, spune răspicat că este o alegere bună pe care aţi făcut-o şi trebuie să continuaţi pe acelaşi drum”, a menţionat Vlad Filat.

„Eu nu cred că atunci când mai multe partide vorbesc despre integrarea europeană, vorbesc în contrapunere, fiindcă în ţările care au avut parcurs european, partidele cu ideologii diferite, de stânga, de dreapta, nu au avut bariere în relaţiile dintre ei pentru a avea un obiectiv comun. Şi a existat întotdeauna un pact naţional: aveau bătălii politice pe ideologii, pe abordări, dar în ceea ce ţine de integrarea europeană aveau o voce şi o acţiune. Eu sper să ajungem ca problema integrării europene să nu fie una de dezbateri, ci una asupra căreia să muncim solidar”, a declarat fostul premier.

Totodată, el a accentuat că „procesul de integrare europeană a atins nivelul la care trebuie să se transforme dintr-un proces elitist, şi nu mă refer doar la politic, într-un proces în care să fie implicată întreaga societate, la nivel de gândire şi la nivel de acţiune”.

La dezbaterea cu tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” au fost invitaţi şi preşedinţii celorlalte două partide componente ale Coaliţiei Pro Europene – Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator.

Dezbaterea din 26 septembrie este a 33-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.