Parteneriatul dintre Republica Moldova și România în domeniul educației și cercetării este unul durabil și în beneficiul ambelor țări. Împreună reușesc constant să crească nivelul domeniului educației și cercetării și să acceadă mai ușor în familia statelor europene prin cercetare și inovare. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Integrare prin instruire și cercetare, proiecte educaționale moldo-române”, organizată de Agenția de presă IPN.
Rectorul Universității de Stat din Moldova, fost ministru al educației, Igor Șarov spune că pe parcursul anilor România a fost un partener de nădejde și, grație suportului oferit, sistemului educațional din Republica Moldova a reușit să reziste tuturor provocărilor timpului.
„Suportul din partea României pentru domeniul educației în Republica Moldova este unul enorm și nu trebuie să uităm să spunem de fiecare dată: Mulțumim, România, pentru multiplele proiecte care au fost realizate, atât la nivelul guvernelor celor două state, la nivelul ministerului educației, dar și la nivelul raioanelor în baza relațiilor bilaterale care existau și a proiectelor care au fost lansate în domeniul educației. Întrebarea este dacă am fi putut să rezistăm noi în această perioadă fără susținere. Cred că am fi putut să rezistăm, dar cu greu și nu am fi obținut succesele pe care le-a obținut sistemul educațional în Republica Moldova. Investițiile enorme în domeniul educației din partea statului român trebuie apreciate”, a declarat Igor Șarov.
Ludmila Armașu-Canțîr, prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, spune că România a oferit și continuă să ofere sprijin necondiționat pentru domeniul educației din Republica Moldova, iar acest lucru trebuie valorificat mai mult, deoarece există o mare deschidere peste Prut inclusiv pentru a ajuta țara să se integreze mai ușor în marea familie a statelor europene.
„Avem alături nu doar niște parteneri strategici, dar avem alături niște frați care înțeleg întru totul nevoile și necesitățile noastre, mai ales în condițiile vitrege ale istoriei în care am fost vitregiți și de limbă maternă, și de istorie. Din punctul meu de vedere, s-ar fi putut de făcut mai mult, probabil, în cazul în care în Republica Moldova, odată cu toate aceste investiții din partea României, s-ar fi schimbat și modul de gândire. Din păcate, la nivel de mentalitate, poporul nostru încă nu a învățat să fie recunoscător celor care într-adevăr se consumă și se consacră pentru a face să ne simțim liberi, independenți și să ne simțim la noi acasă. Din toate considerentele, România este partenerul strategic cel mai important”, spune Ludmila Armașu-Canțîr.
Rodica Cujbă, șefa Direcției management cercetări științifice a Universității Tehnice a Moldovei spune că actualmente există o colaborare foarte strânsă dintre cercetătorii din Republica Moldova și cei din România, inclusiv atunci când aceasta este realizată în cadrul unor proiecte internaționale.
„Această scriere comună de proiecte vorbește despre un început de colaborare frumoasă, despre stabilirea unor echipe comune, care ulterior au participat și la proiecte internaționale, europene. Țin să menționez și concursul de proiecte transfrontaliere. În acest concurs au participat din România doar acele universități și organizații care sunt mai aproape de Republica Moldova, dar și în aceste condiții am avut un proces frumos de colaborare, depunere de proiecte, finanțare din partea Uniunii Europene a proiectelor comune. Ne mișcăm frumos în această direcție și sperăm să continuăm, chiar mai bine”, a declarat Rodica Cujbă.
Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.