logo

Instituțiile mass-media sunt îndemnate să informeze echidistant alegătorii


https://www.ipn.md/index.php/ro/institutiile-mass-media-sunt-indemnate-sa-informeze-echidistant-alegatorii-8012_1100688.html

Centrul pentru Jurnalism Independent le recomandă instituțiilor mass-media să informeze corect, imparțial și echidistant alegătorii. De asemenea, le recomandă să asigure pluralismul și diversitatea de opinie, prin includerea în știri a mai multor perspective cu privire la subiectul reflectat. Recomandările vin în contextul prezentării celui de-al treilea raport de monitorizare a 10 posturi TV în perioada 24 octombrie-4 noiembrie.

Cele 10 posturi TV sunt Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a orecizat că Moldova 1 a oferit acces în știri pentru 16 concurenți electorali, concurentul MAN, Ion Ceban, beneficiind de cele mai multe apariții. Totodată, la postul public reprezentanții puterii centrale au fost reflectați preponderent în lumină pozitivă. Și la TVR Moldova autoritățile publice centrale au fost reflectate în mai multe știri pozitive, favorizând ușor exponenții PAS prin transfer de imagine pozitivă. Jurnal TV la fel a reflectat puterea centrală în știri pozitive, care au fost implicit favorabile pentru exponenții PAS în cursa electorală. Ion Ceban a fost reflectat în egală măsură în știri neutre și negative.

Pro TV Chișinău a reflectat echidistant activitățile majorității candidaților, însă marea majoritate a materialelor au prezentat o singură perspectivă asupra subiectului, lipsind pluralismul de opinie. Autoritățile centrale au fost reflectate în context pozitiv favorizând exponenții PAS. TV 8 a oferit acces în știri pentru 22 de concurenți pe care i-a tratat corect echidistant. Marea majoritate a știrilor de conflict au fost echilibrate. La Cinema 1, reprezentanții puterii centrale au apărut într-un număr relativ mare de materiale în context pozitiv în măsură să favorizeze candidații PAS prin transfer de imagine pozitivă.

Potrivit raportului, Orizont TV a favorizat concurenții Partidului „Șansă”, însă a defavorizat candidatul MAN. ITV Moldova, la fel, a favorizat concurenții PP „Șansă” și l-a defavorizat pe candidatul MAN prin numărul mare de materiale în care acesta era pus în lumină negativă

Vocea Basarabiei TV a oferit acces limitat în știri concurenților electorali, reflectând preponderent campania din perspectiva procesului electoral. Autoritățile centrală au fost reflectate atât în context negativ, cât și pozitiv. Exclusiv TV a avut un număr mare de materiale cu prezența autorităților centrale care au apărut în lumină preponderent pozitivă.

Monitorizarea a fost realizată în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Grigore Stegărescu, secretar al Coaliției și coordonator de proiecte la ADEPT, a declarat că, în contextul turului II de alegeri oameni sunt îndemnați să se informeze din diferite surse și să nu cadă pradă dezinformărilor. „Mass-media să fie atentă la ceea ce distribuie, pentru că mult conținut pe care îl produce este extras și distribuit pe rețele sociale, dar într-o formă distorsionată. Acesta fapt duce la dezinformarea cetățenilor. De aceea, vă îndemnăm să asigurăm pluralism de opinie și informații veridice, iar cetățenii să gândească critic înainte de a merge la secția de votare”, a mai spus Grigore Stegărescu.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.