Inspectoratul Fiscal Principal de Stat planifică să încaseze în anul curent 2 mlrd. lei de la perceperea TVA
https://www.ipn.md/index.php/ro/inspectoratul-fiscal-principal-de-stat-planifica-sa-incaseze-in-anul-curent-2-ml-7966_961764.html
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) planifică să încaseze în anul curent 2 mlrd. de lei de la perceperea taxei pe valoare adăugată (TVA), în timp ce anul trecut această cifră a fost de 1,56 mlrd. lei.
Potrivit şefului IFPS, Sergiu Puşcuţa, acest fapt se datorează în special administrării cu succes de către IFPS a resurselor informaţionale. Potrivit acestuia, anume utilizarea programelor informaţionale conduce la prevenirea şi combaterea evaziunilor fiscale, făcând imposibilă facturarea dublă, fenomen des practicat de agenţii economici până în anul 2004.
Practica denotă că eficienţa administrării TVA nu poate să fie realizată fără dezvoltarea continuă a sistemelor informaţionale, a spus Puşcuţa, meţionând că orice îmbunătăţire de administrare a oricărui impozit va genera o contracarare a anumitor metode de evaziune fiscală sau, cel puţin, de optimizare a impozitelor din partea contribuabililor. Administrarea resurselor informaţionale a condus la majorarea permanentă a încasărilor de TVA - nu mai puţin de 20% anual. De la începutul anului curent, creşterea încasărilor la TVA a depăşit deja cu 25% indicii perioadei similare a anului trecut.
Sistemele de administrare informaţională a TVA au fost implementate de IFPS pe parcursul a 3 ani, câte un produs informaţional în fiecare jumătate de an. În anul curent, IFPS a mai introdus un produs informaţional nou ce ţine de administrarea TVA la mărfurile şi serviciile de import.
IFPS mai dispune de resurse informaţionale care permit administrarea eficientă şi a altor tipuri de impozite, în special programele pentru administrarea impozitul pe venit care este plătit de toţi contribuabilii din republică, atât de întreprinderi, cât şi de persoane fizice. În plus, este administrat un produs informaţional care permite selectarea contribuabililor cu risc sporit pentru control, care este menit să excludă controalele ineficiente din partea IFPS la contribuabilii care nu admit abateri de la legislaţie şi îi selectează pentru control pe acei contribuabili care au un grad sporit de evaziuni fiscale.
Totodată, în planurile IFPS intră implementarea unor produse informaţionale de amploare, cum ar fi Cadastrul fiscal (aplicarea impozitului pe bunurile imobiliare şi pe impozitul funciar) şi
E-declaraţii (prezentarea declaraţiilor pe suport electrnic în formă electronică).
În prezent în R.Moldova sunt înregistraţi cca 20 mii plătitori de TVA.