logo

Inițierea unei afaceri mici în Republica Moldova este mai dificilă ca în UE, „Expert-Grup”


https://www.ipn.md/index.php/ro/initierea-unei-afaceri-mici-in-republica-moldova-este-mai-7966_1080584.html

În Republica Moldova lipsește o politică fiscală facilitară de susținere a întreprinderilor de către stat în primii ani de activitate. Condițiile de inițiere și rulare a unei afaceri mici sunt mai dificile ca în UE și în țările din regiune, ceea ce complică misiunea de producere de noi antreprenori și dezvoltare a afacerilor, în special de către femei. După indicele de competitivitate a Moldovei, conform raportului pentru anul 2019, economia națională se poziționează pe locul 86 din 141. Date în acest sens au fost prezentate astăzi de Sergiu Gaibu, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul unei mese rotunde de evaluare a impactului programelor de suport pentru abilitarea economică, transmite IPN.

Sergiu Gaibu a menționat că subdezvoltarea zonei rurale și lipsa aproape cu desăvârșire a altor munci decât cele agricole reprezintă o limitare semnificativă pentru programe de susținere a femeilor în realizarea unor obiective economice. Lipsa infrastructurii adecvate și lipsa echipamentelor pentru mecanizarea muncilor limitează accesul, dar și interesul  femeilor pentru participare în activități agricole sau inițiere de afaceri în acest domeniu.

Totodată, în Republica Moldova, lipsesc instrumente financiare pentru start-up-uri, microîntreprinderi și întreprinderi de familie, iar resursele implementatorilor pentru inițierea afacerilor sunt limitate. Sistemul de școli vocaționale au curriculum educațional depășit și rigiditate birocratică în ajustarea acestora. Un alt impediment pentru livrarea asistenței este lipsa unei infrastructuri adecvate – au fost raportate cazuri în care lipsa de conectare la energie electrică a făcut imposibilă desfășurarea cursurilor online, a detaliat expertul de la „Expert-Grup”.

În același timp, femeile din grupurile vulnerabile nu au încredere în forțele proprii și nu au cunoștințe elementare – în jur de 30 la sută dintre fetele și femeile vulnerabile au un nivel redus de educație, „nu cunosc lucruri simple de matematică, scris și le este rușine”.

Pentru soluționarea problemelor respective, Centrul „Expert-Grup” recomandă Guvernului să creeze un cadru normativ simplificat de operare pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi și să majoreze facilitățile fiscale pentru persoane care au copii la întreținere. Cota de 20 la sută din scutirea personală  actuală este mult prea mică, în Germania acest indice este de 70 la sută, a menționat Sergiu Gaibu.

„Expert-Grup” sugerează eliminarea cerințelor sovietice în ceea ce privește grădinițele private și elaborarea unui set de cerințe simplificate pentru grădinițe de tip familial, care au până la 15-20 de copii, grădinițe medii și cele mari. Cerințele trebuie să fie de așa natură ca să fie aplicabile și la sate. „Expert-Grup” mai recomandă introducerea orelor de ghidare în carieră și orientare profesională, pentru elevii claselor a noua, organizarea de vizite pentru elevi la întreprinderi cu profil diferit, promovarea învățământului dual.