Iniţiativa de a modifica art. 78 din Constituţie înseamnă ieşirea din criza politică. Interviu Info-Prim Neo cu deputatul PDM, Igor Corman
https://www.ipn.md/index.php/ro/initiativa-de-a-modifica-art-78-din-constitutie-inseamna-iesirea-din-criza-polit-7965_983964.html
[– Acum, la sfârşitul sesiunii Parlamentului, vă rog să punctaţi cele mai bune rezultate ale activităţii legislativului în perioada care s-a scurs cu motivaţia de ce acestea au fost posibile?]
– Toată această perioadă a fost dominată de discuţiile privind ieşirea din criza politică şi aici sigur că toţi politicienii şi parlamentarii au fost implicaţi. Noi considerăm că această ieşire din criza politică este iniţiativa noastră de a modifica art. 78 din Constituţie, asta fiind cea mai bună soluţie. PDM şi în campania trecută a mers cu lozinca ca preşedintele să fie ales direct de către popor neştiind în ce impas vom ajunge, iar acuma, în situaţia în care ne aflăm, credem că este cea mai potrivită soluţie.
Sub aspectul integrării europene au fost întreprinse unele chestiuni foarte importante. Cam toate proiectele de lege adoptate în Parlament, şi acestea au fost o mulţime, au fost euro-conforme. Vă amintesc aici de aderarea la Tratatul comunităţii europene energetice şi multe alte proiecte foarte importante pentru economia Moldovei.
Ceea ce ţine nemijlocit de PDM aici vreau să vă amintesc despre faptul că noi am promovat de la bun început ideea ratificării convenţiei ONU cu privire la oamenii cu dizabilităţi şi ne bucurăm că am reuşit să o ratificăm, iar fosta guvernare motiva că nu ar fi bani la buget, dar iată noi am considerat că este o datorie morală a nostră faţă de aceste persoane şi ne bucurăm că s-a ratificat. Au mai fost şi alte iniţiative specifice Partidului Democrat. Dacă vă amintiţi proiectul de lege cu privire la calcularea pensiei pentru demnitari şi miniştri să fie coborât coeficientul de la 75% la 43% din salariu. Aici iar s-au făcut nişte speculaţii am fost învinuiţi de populism, dar noi am spus că chiar dacă nu să putem aduce mari contribuţii la bugetul de stat nu să putem schimba radical situaţia pensionarilor, este o datorie a noastră morală să arătăm că noi suntem gata să schimbăm de la noi ceva, până se va trece la reformarea întregului sistem de pensionare la care va fi mult de muncit.
Încă un aspect foarte important la care şi-a adus contribuţia nemijlocită fracţiunea PDM este crearea zonei economice libere în municipiul Bălţi. Acolo avem un investitor şi 2500 de locuri de muncă, şi se va ajunge la peste 5000 de locuri de muncă, iar investitori vor mai veni. Şi mai sunt multe alte iniţiative, fie că este vorba de introducerea tichetelor de masă, fie că e vorba de reducerea taxelor notariale sau Legea cu privire la zonele economice. Chiar dacă am avut o perioadă scurtă, toţi noi am muncit şi avem rezultate.
[– Haideţi să aplicăm acelaşi procedeu şi în raport cu cele mai mari eşecuri ale Parlamentului în sesiunea primăvară-vară 2010]
– Îmi vine greu să găsesc eşecuri, pot să spun că am avut şi păreri contradictorii în Alianţă (Alianţa pentru Integrare Europeană). Vă amintesc aici de cazul Muruianu, unde este clar că a fost o decizie politică a Parlamentului. Unii colegi au insistat ca Muruianu să fie demis, ceea ce a fost un vot politic.
Dacă e să vorbim despre reformarea justiţiei, cred că suntem încă departe. Dar nu pot spune că este un eşec. S-a discutat mult pe marginea agenţiei care să se ocupe de problemele diasporei, noi n-am susţinut acest proiect deoarece considerăm că o agenţie în plus, cu câţiva oameni angajaţi, nu soluţionează problemele diasporei nostre. Aici trebuie să fie implicat Guvernul şi un şir de ministere.
Un alt subiect controversat a fost lichidarea instanţelor economice, iar noi ne-am temut să nu să se ajungă la un blocaj, deoarece trebuie să ai un plan. Ce vom face cu miile de dosare acumulate, noi toţi ştim că sistemul este corupt, dar înainte ca să desfiinţăm ceva trebuie să ştii ce construieşti în loc. Per ansamblu această instabilitate politică a marcat viaţa politică.
[– Alianţa pentru Integrare Europeană mai există? Ce mecanisme de coordonare a activităţii AIE au componentele acesteia după închiderea sesiunii Parlamentului?]
– Alianţa există, iar ideea privind referendumul ne aparţine nouă tuturor celor care formăm AIE şi vom merge în front comun la referendumul din 5 septembrie. În alianţă s-a luat decizia de a fi creat un consiliu de coordonare ca să fie coordonate activităţile cu privire la referendum.
[– De ce componentele AIE se atacă tot mai mult şi tot mai dur în ultimul timp? A început campania electorală?]
– Aceste opinii diferite au existat tot timpul, fie că era vorba de 9 mai, fie de 28 iunie. Atunci, de fapt, s-a văzut diversitatea de opinii din cadrul Alianţei, ceea ce este un lucru normal. Suntem partide diferite, patru la număr, şi avem opţiuni diferite mai ales la lucrurile astea sensibile. Eu nu aş vorbi, totuşi, de un atac a partidelor din Alianţă.