Iniţiativa consilierilor de la Chişinău de a merge la premier pentru rezolvarea problemelor căldurii nu va aduce rezultate bune, susţin experţii
https://www.ipn.md/index.php/ro/initiativa-consilierilor-de-la-chisinau-de-a-merge-la-premier-pentru-rezolvarea--7965_967621.html
“Nu cred că iniţiativa consilierilor de a merge la premierul Vasile Tarlev după soluţii pentru problema căldurii în capitală va aduce rezultate bune, a declarat directorul organizaţiei neguvernamentale de consultanţă în domenii economice şi sociale Business Consulting Institute, ex-consilierul municipal Mihai Roşcovan, solicitat de Info-Prim Neo să comenteze situaţia tensionată din asigurarea cu agent termic în capitală.
Autorităţile locale trebuie sa conlucreze cu administraţia Termocom-ului pentru a ajunge la un numitor comun asupra tarifului. Potrivit sursei citate, fără îndoială tariful trebuie majorat, însă cu cît şi cum să fie acoperită majorarea – urmeaza a fi determinat în procesul negocierilor. Contribuţia conducerii centrale la soluţionarea acestei probleme ţine de îndeplinirea responsabilitîţii directe a guvernului – promovarea politicii de protecţie socială a populaţiei vulnerabile. Eschivarea de la această responsabilitate exclusivă a autorităţilor centrale arată, de fapt, intenţiile reale ale guvernării comuniste – pedepsirea populaţiei şi administraţiilor locale necomuniste pentru votul din 3 iunie 2007, afirmă Mihai Roşcovan.
El spune că despre neregulile şi urmările adoptării deciziei Consiliului municipal Chişinău (CMC) privind majorarea tarifului la căldură şi subvenţionarea diferenţei din bugetul municipal a atenţionat Consiliul chiar la şedinta din 25 ianuarie 2007. Ulterior a publicat în Ziarul de Gardă o analiza în care a arătat cît de periculoasă şi care este costul real a acelei decizii-capacană, plasată de guvern. Anume guvernul, afirmă Mihai Roşcovan, a iniţiat majorarea tarifelor, promiţând că va acoperi 50% din costul majorării. După ce comuniştii au pierdut alegerile locale, această promisiune a fost uitată, iar problema căldurii se acutizeaza pentru compromiterea actualei guvernări municipale.
Directorul Business Consulting Institute mai spune că desi CMC a abrogat corect decizia anterioară, aceasta s-a produs la moment nepotrivit. Decizia urma să fie luată înca în vară sau sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008, odată cu adoptarea unui nou tarif la caldură şi a unui mecanism de acordare a compensaţiilor nominative populaţiei. Atâta timp cît aceste două probleme nu vor fi rezolvate, vor exista tensiuni între furnizorul de agent termic şi municipalitate, opinează Mihai Roşcovan, citat de Info-Prim Neo.