logo

Informaţiile privind achiziţiile publice sunt mai accesibile la nivel local


https://www.ipn.md/index.php/ro/informatiile-privind-achizitiile-publice-sunt-mai-accesibile-la-nivel-local-7967_1023869.html

Autorităţile publice de nivel local acordă mai deschis informaţiile privind achiziţiile publice decât cele de nivel central. Despre aceasta au declarat, în cadrul unei conferinţe la IPN, Olesea Stamate, preşedintele Agenţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, şi Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de investigaţii Jurnalistice. Potrivit lor, din cele 30 de instituţii monitorizate în cadrul unui proiect, la nivel local 90% din autorităţi au acordat informaţiile, iar la nivel central – 30%.

„La nivel local, autorităţile au fost mai receptive şi au oferit mai uşor accesul la informaţie. Totodată, nivelul de responsabilitate a autorităţilor centrale este foarte scăzut”, a menţionat Olesea Stamate, menţionând că Legea cu privire la achiziţiile publice prevede că autorităţile publice contractante sunt obligate să publice pe site-ul lor planul de achiziţie anual sau trimestrial, ceea ce nu se întâmplă.

Monitorizarea achiziţiilor publice este subiectul-cheie al proiectului „Banii publici sunt şi banii mei”, Acesta este un proiect de doi ani care presupune monitorizarea achiziţiilor publice în 30 de autorităţi contractante din ţară, dintre care 10 sunt de nivel central, iar 20 de nivel local, acestea fiind monitorizate de 10 organizaţii neguvernamentale.

„Achiziţiile publice reprezintă un domeniu foarte important pentru că sunt banii adunaţi din impozitele noastre şi suntem în drept să le monitorizăm şi să urmărim (...) ce se face pe banii noştri acolo unde sunt contracte între agenţii economici şi statul”, a declarat Cornelia Cozonac.

Potrivit ei, există încă multe impedimente în obţinerea informaţiilor privind achiziţiile publice şi acest lucru îi împiedică pe oameni să vadă tabloul general, de la contractare până la implementare.

„Este important să monitorizăm achiziţiile la toate etapele pentru că dacă nu monitorizăm o etapă, pierdem firul urmăririi acestor bani publici. Acolo unde se îngrădeşte accesul la dosarul de achiziţie publică, evident, ceva se ascunde şi nu este vorba doar de secretul comercial”, a continuat Cornelia Cozonac.

Proiectul este implementat de către Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) în parteneriat cu Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană.