logo

Informație completă privind circumscripția uninominală nr.38 pe portalul alegeri.md


https://www.ipn.md/index.php/ro/informatie-completa-privind-circumscriptia-uninominala-nr38-pe-portalul-8008_1071035.html

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a lansat pe portalul www.alegeri.md conținutul despre circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hâncești, în contextul alegerilor parlamentare noi, care vor avea loc la data de 15 martie.

Făcând o analiză a conținutului de pe portal într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, s-a referit la potențialul organizatoric al partidelor. Potrivit lui, potențialul organizatoric al partidelor politice se desprinde din capacitatea partidelor politice de a înainta candidați la alegerile municipale. „Considerăm că capacitatea partidelor de a înregistra dosare pentru înaintarea candidaților lor la funcția de primar și pentru a înregistra listele candidaților pentru funcția de consilier sunt cea mai relevantă metodă de a aprecia capacitatea partidelor politice”, a spus Igor Boțan.

Potrivit lui, la alegerile locale din 20 octombrie 2019, au participat 25 de partide, din 46. În raionul Hâncești au avut potențial de a înregistra candidați pentru funcția de primari doar nouă partide politice. Tot nouă partide au avut capacitatea de a înregistra candidați pentru consiliile locale. Din aceste nouă partide, doar trei au înregistrat candidați în mai mult de 90% din localități. Este vorba despre partidele parlamentare: PDM, PSRM și Blocul ACUM. În jumătate din localitățile circumscripției 38, a avut capacitatea să-și înregistreze candidații Partidul Politic Șor.

Alte formațiuni au înaintat candidați într-o măsură mai redusă. PCRM, PNL, PL – într-o singură circumscripție, USB în două circumscripții și PLDM în cinci circumscripții pentru alegerea consilierilor și două pentru alegerea primarilor. Igor Boțan încurajează formațiunile politice să întreprindă măsuri pentru a-și spori potențialul organizatoric, deoarece acesta este legat cu potențialul financiar al partidului, în contextul în care partidele primesc sume compensatorii de la stat.

La această etapă a alegerilor parlamentare în Hâncești, susține Igor Boțan, există șase grupuri de inițiativă și doi candidați înregistrați. Directorul ADEPT pune la îndoială că afirmația potrivit căreia alegătorii vor fi mai motivați să iasă la vot, dacă vor participa doar aceste partide.

Igor Boțan declară că, actualmente în Consiliul raional Hâncești sunt prezenți reprezentanți ai Blocului ACUM care are majoritatea relativă, PDM, PSRM, PLDM și Partidul Șor. În unitățile administrativ-teritoriale sunt același formațiuni cu potențial organizatoric. PDM are cel mai impunător potențial administrativ pe raionul Hâncești. Pe platforma www.alegeri.md se pot vedea date cu referire la numărul de primari de la fiecare partid, numele primarului, precum și numărul de mandate pe care-l deține fiecare partid.

„Dacă Blocul ACUM la nivel de vot politic a câștigat majoritatea relativă în raionul Hâncești, vedem că la potențialul organizatoric cedează semnificativ în fața PDM, care a avut capacitatea să-și promoveze cei mai mulți candidați în funcția de primar și consilieri”.

Potrivit lui Igor Boțan, abordarea ADEPT privind potențialul organizatoric al partidelor politice va fi utilă pentru cei care vor dori să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte încurajează cetățenii să urmărească competiția electorală pentru a participa la scrutin și pentru și pentru a-și exprima votul conștient și informat.