logo

Indicele privind Situația Presei în Moldova fixează un scor mai mic ca în anul precedent


https://www.ipn.md/index.php/ro/indicele-privind-situatia-presei-in-moldova-fixeaza-un-scor-7967_1112212.html

În anul 2024, situația mass-media din Republica Moldova a fost marcată de probleme grave, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM), lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Scorurile raportului ISPM din 2024 au scăzut ușor, contrar tendinței de creștere treptată înregistrată în perioada 2021-2023, transmite IPN.

Starea presei autohtone în 2024 a fost apreciată de 14 evaluatori cu 31,6 puncte, cu 1,07 puncte mai puțin decât anul precedent. Este un scor ce a trecut de jumătatea celui necesar (60 de puncte) pentru a atesta că legislația media este suficientă și eficientă, că presa activează în condiții economice propice sau că jurnaliștii își desfășoară munca în condiții de securitate deplină.

Raportul arată că actele legislative relevante pentru domeniul mass-media, preexistente și apărute în 2024, cum ar fi Legea privind Fondul pentru subvenționarea mass-mediei, nu sunt suficiente pentru a asigura un sistem mediatic echilibrat și transparent. Principalele lacune legislative identificate de evaluatori sunt legate de lipsa reglementării presei digitale și a domeniului online, în general. Aplicarea defectuoasă a legislației rămâne o problemă majoră, vulnerabilizând cel mai mult asigurarea accesului la informații de interes public.

Totodată, evaluatorii au subliniat creșterea atacurilor publice și a mesajelor calomnioase, lansate pe durata campaniilor electorale din 2024 cu scopul de a submina reputația profesioniștilor din domeniul mass-media. În ciuda presiunilor, instituțiile media independente au continuat să dezvăluie interferențe străine și corupție electorală.

Studiul mai relevă modul în care contextul politic, cel social și economic, tensionate pe tot parcursul anului 2024, au influențat activitatea presei.

Pentru a îmbunătăți situația, se recomandă adoptarea unor norme specifice pentru presa online și platformele digitale, aliniate la reglementările UE. E nevoie și de crearea unor mecanisme clare pentru prevenirea și sancționarea abuzurilor comise de autoritățile locale împotriva instituțiilor media, inclusiv printr-un mecanism de raportare și intervenție rapidă în cazurile de intimidare sau cenzură, dar și a unor politici publice care să faciliteze accesul cetățenilor la abonamente pentru presa independentă.

Indicele privind Situația Presei în Moldova pentru al nouălea an consecutiv.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!