Indicatorii financiari în primul semestru, în scădere
https://www.ipn.md/index.php/ro/indicatorii-financiari-in-primul-semestru-in-scadere-7966_977058.html
Pe parcursul semestrului I al anului 2009 sistemul bancar din R. Moldova a consemnat, în anumite cazuri, diminuarea indicatorilor financiari, care, în condiţiile actualei crize financiare mondiale, semnifică restrângerea activităţii bancare autohtone sub aspect extensiv. Este vorba de o reducere ca volum a activităţii agenţilor economici din ţară, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă emis de Banca Naţională a Moldovei (BNM).
În perioada menţionată indicatorul ce reflectă capacitatea de acoperire a eventualelor pierderi financiare ale băncilor – capitalul de gradul I – s-a diminuat cu 2,3%, până la 6460,4 mln lei. În cazul fiecărei bănci în parte, însă, acesta depăşeşte volumul minim stabilit de către BNM. Micşorarea capitalului respectiv a fost condiţionată de retragerea licenţei BC „Investprivatbank” şi de majorarea activelor nemateriale, care se scad din capitalul de gr.1 la calcularea acestuia, se precizează în comunicatul BNM.
Cota investiţiilor străine în capitalul băncilor a constituit 75%, majorându-se cu 0.9 p.p. comparativ cu începutul anului. Media suficienţei capitalului ponderat la risc pe sistem continuă să fie situată la un nivel înalt – 32,8%. Nivelul minim necesar este de 12 %.
Activele totale pe sistem s-au micşorat cu 6,4%, până la 36586,8 mln lei în prima jumătate a anului, fapt condiţionat de descreşterea obligaţiunilor şi a capitalului acţionar.
Ponderea cea mai mare în totalul portofoliului de credite la sfârşitul semestrului I au deţinut-o creditele acordate industriei şi comerţului – 50,2%, urmate de creditele pentru agricultură şi industria alimentară – 15%, apoi de cele pentru imobil, construcţii şi dezvoltare – 12,8% la sută şi creditele de consum – 11,3%.
În perioada de referinţă soldul creditelor de consum s-a micşorat cu 19,1% până la 2072,2 mln lei. Soldul creditelor acordate întreprinderilor de comerţ a alcătuit 7079 mln lei, sau cu 0,4% mai mult faţă de sfârşitul anului trecut. Soldul creditelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii a constituit 7260,8 mln lei, în descreştere cu 19,9%.
Pentru semestrul I al anului 2009 venitul net pe sistemul bancar a constituit 88,7 mln lei, rentabilitatea activelor constituind 0,5% mai puţin faţă de începutul anului, iar rentabilitatea capitalului acţionar – 2,6%.
Obligaţiunile băncilor la sfârşitul semestrului au alcătuit 29749,7 mln lei sau cu 7,3 % mai puţin faţă de începutul anului. În special, depozitele s-au diminuat cu 11,1 % până la 24182,9 mln lei, în principal, din cauza excluderii depozitelor BC “Investprivatbank” SA, în sumă de 876,5 mln lei, de la care a fost retrasă licenţa.